FRANCUSKI POSLANIK: Umirite Zelenskog i sprečite ekonomsko samoubistvo Evrope

Novosti online

04. 12. 2022. u 16:17

FRANCUSKA bi trebalo da zauzme razuman stav: prekine isporuke oružja Ukrajini i urazumi predsednika Vladimira Zelenskog, kako bi sprečila produbljivanje društvene i ekonomske kriza u Evropi, saopštio je radiju "Evropa 1" poslanik, lider političkog pokreta „Ustani, Francusko“ Nikola Dupon-Enjan.

ФРАНЦУСКИ ПОСЛАНИК: Умирите Зеленског и спречите економско самоубиство Европе

Foto AP

-Golistička Francuska mora da se distancira i zauzme poziciju arbitra, jer cilj Zelenskog više nije odbrana Ukrajine, već namerava da žrtvuje svoj narod tako što će postati instrument uništenja Rusije. To je ozbiljna greška, rekao je on.

Poslanik je pozvao da se sledi primer bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka (1995-2007), koji je odbio da podrži američku invaziju na Irak 2003. godine.

Prema rečima političara, situacija oko ukrajinskog sukoba je „izmakla kontroli“ i „uvlači Evropu u ekonomsko i socijalno samoubistvo“. Dupon-Enjan smatra da su borbe u Ukrajini u interesu SAD i Kine, jer se Moskva približava Pekingu, a Evropa tone u ekonomsku i socijalnu krizu.

-Došlo je vreme da se postigne mir, da se postigne kompromis između dve strane, da se smiri Zelenski. Neophodno je potpuno ukinuti ekonomske sankcije, zaustaviti isporuku oružja u zamenu za prekid vatre i pregovore. Treba prekinuti taj masakr, jer upravo Ukrajinci plaćaju visoku cenu, rekao je on.

-Rusija je velika sila i neće nigde nestati. Moramo da ubedimo Rusiju, ali i Zelenskog. Moramo da zaštitimo interese Francuske. Francuska ne želi energetsku, socijalnu i ekonomsku krizu jer će tada otići naša najbolja preduzeća u Sjedinjene Države i Kinu, a to se upravo i dešava, zaključio je poslanik.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

OAZA MIRA I ZELENILA: Dom Radoša Bajića ograđen zidovima - porodica čuva svoju privatnost (FOTO)