RAT KINE I TAJVANA? SAD kažu da bi Peking mogao da započne vojne operacije

P. Z. S. / ria.ru

02. 12. 2022. u 22:38

SJEDINjENE Američke Države priznaju mogućnost izbijanja neprijateljstava između Kine i Tajvana i imaju za cilj da spreče takav razvoj događaja, izjavila je u petak prva zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman.

РАТ КИНЕ И ТАЈВАНА? САД кажу да би Пекинг могао да започне војне операције

Foto: EPA/ilustracija


-Gotovo 50 godina održavali smo mir u Tajvanskom moreuzu i želimo da zadržimo taj mir i stabilnost. Međutim, verujem da je rat potencijalno moguć pod punom kontrolom Si Đinpinga, rekla je Šermanova tokom diskusije o situaciji oko Kine i indo-pacifičkog regiona u celini.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih.

Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!