ZAKRČILI OBLIŽNJI AUTO-PUT: Erupcija vulkana Mauna Loa privukla na hiljade posmatrača (VIDEO)

Tanjug

01. 12. 2022. u 13:30

NAJVEĆI aktivni vulkan na svetu Mauna Loa na Havajima izbacio je reke užarene lave, što je privuklo hiljade zadivljenih posmatrača koji su zakrčili auto-put.

ЗАКРЧИЛИ ОБЛИЖЊИ АУТО-ПУТ: Ерупција вулкана Мауна Лоа привукла на хиљаде посматрача (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/TviterUSGS Volcanoes

Glavni auto-put koji povezuje gradove na istočnoj i zapadnoj obali Velikog ostrva postao je improvizovana tačka za posmatranje, sa hiljadama automobila koji su zakrčili auto-put u blizini Nacionalnog parka Vulkani, preneo je AP.

Vulkanska lava se polako spuštala niz padinu i bila je oko 10 kilometara od auto-puta poznatog kao Sadl roud.

Put deli ostrvo na pola i povezuje gradove Hilo i Kailua-Kona, a ljudi koji putuju između njih morali bi da idu dužim obalnim putem, ukoliko auto-put zbog vulkana postane neprohodan.

Naučnik iz Havajske vulkanske opservatorije Ken Hon rekao je da će, prema trenutnom protoku, lava najranije doći do puta za dva dana, ali da će verovatno to trajati duže.

Vulkan Mauna Loa aktivirao se u nedelju posle 38-godišnje pauze, a u sredu su potekle reke lave. 

Mauna Loa je poslednji put eruptirala 1984. i to je bila 34. erupcija od 1843. kada je o tome počela da se vodi pisana evidencija, podseća američka agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIČKI NOVINARI NISU MOGLI DA VERUJU: Nikola Jokić pred NBA finale održao konferenciju za štampu kakvu mediji nisu očekivali