EVROPSKA UNIJA ZAPRETILA MASKU: "Zabranićemo Tviter"

Đ.G.

30. 11. 2022. u 20:15

EVROPSKA unija je zapretila Tviteru zabranom na svojoj teritoriji ako vlasnik društvene mreže Elon Mask ne bude poštovao pravila EU o moderiranju sadržaja, prenosi Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАПРЕТИЛА МАСКУ: Забранићемо Твитер

Foto AP

Evropski komesar Tijeri Breton, koji je zadužen za primenu digitalnih zakona EU, izrazio je pretnju tokom video poziva sa Maskom u sredu, piše list, pozivajući se na ljude upućene u razgovor.

Napominje se da je Breton rekao Masku da se pridržava liste pravila koja uključuje kreiranje jasnih kriterijuma po kojima se određeni korisnik može blokirati, a ne „arbitrarno“ vraćanje blokiranih korisnika, „agresivno“ traženje dezinformacija i pristanak na „opsežnu nezavisnu reviziju“ platforme do sledećeg leta.

Prema Fajnenšel tajmsu, Mask je upozoren da ako se ne bude pridržavao ovih pravila, Tviter "rizikuje da prekrši" novi zakon EU o digitalnim uslugama, koji postavlja standard za to kako tehnološke kompanije treba da moderiraju sadržaj. Napominje se da ako Tviter prekrši zakon, društvena mreža će se suočiti sa zabranom u EU ili novčanom kaznom do 6% globalnog prometa. Istovremeno, sagovornici Fajnenšel tajmsa tvrde da je Mask u više navrata nazvao zakon „veoma razumnim” i rekao da ga treba primenjivati „širom sveta”.

Pored toga, prema pisanju lista, Breton je pozvao Maska da primeni stroga pravila o oglašavanju, koja uključuju zabranu „ciljanja“ na decu i zabranu „ciljanja“ na sve korisnike na osnovu „osetljivih informacija“ kao što su verska i politička uverenja.

Ranije je Mask najavio da će vratiti blokirane naloge na društvenoj mreži nakon što se većina učesnika u njegovoj anketi izjasnila za „amnestiju“ stranica. Pre toga je na osnovu ankete otključana i stranica bivšeg američkog predsednika  Donalda Trampa .

Krajem oktobra, Musk je konačno zaključio ugovor vredan 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera. Obećao je da će liberalizovati uređivačku politiku društvene mreže, koja je naišla na kritike zbog stroge cenzure, i stvoriti savet za moderiranje sadržaja, a dok savet ne proradi neće donositi globalne odluke o uređivačkoj politici i vraćanju blokiranih naloga. Musk je takođe upozorio da će društvena mreža u bliskoj budućnosti „uraditi mnogo glupih stvari“. Kompanija namerava da „zadrži ono što radi i promeni ono što ne funkcioniše“.

Američka kompanija Tviter Ink. osnovana je 2006. godine. Glavni proizvod kompanije je društvena mreža za razmenu kratkih poruka. Sedište je u San Francisku u Kaliforniji - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!