"MI NISMO U AMERICI": Skupština Francuske izglasala uvođenje prava na abortus

Đ.G.

25. 11. 2022. u 22:31

NARODNA skupština, donji dom francuskog parlamenta, glasala je u četvrtak za upis prava na abortus u ustav zemlje.

МИ НИСМО У АМЕРИЦИ: Скупштина Француске изгласала увођење права на абортус

Foto: Profimedia

Francuskinje imaju pravo da dobrovoljno prekinu trudnoću od 1974. godine, ali poslanici su zabrinuti da bi pristup abortusu mogao biti potencijalno ograničen u budućnosti, posebno nakon uvođenja dodatnih ograničenja u nekim američkim državama i zemljama EU.

Predlog zakona, koji sada mora da prođe Senat kojim dominiraju konzervativci, izmenio bi ustav kako bi se „garantovala efikasnost i jednak pristup pravu na dobrovoljni prekid trudnoće“. 

- Naša zemlja govori svetu - rekla je Matilda Panot, poslanica levičarske stranke La France Insoumise (Nepokolebljiva Francuska), tvrdeći da je ta mera neophodna da bi se „sprečilo nazadovanje“ ženskih prava.

„Ne želimo da damo nikakvu šansu ljudima koji su neprijateljski raspoloženi prema pravima na abortus i kontracepciju“ , rekla je ona. Ministar pravde Erik Dupon-Moreti takođe je podržao ovaj potez, rekavši da je „više nego neophodno u ovim turbulentnim vremenima“. 

Marin Le Pen, liderka desničarske stranke Nacionalni skup, dovela je u pitanje hitnost zakona prošle nedelje.

- Mi nismo u Sjedinjenim Državama. Nijedna politička partija u Francuskoj ne poziva na ukidanje prava na abortus. Ne razumem baš kakvu opasnost treba da reši ovaj zahtev za amandman - rekla je ona.

U junu je Vrhovni sud SAD poništio svoju značajnu odluku Rou protiv Vejda iz 1973. godine, na kojoj se zasnivala ustavna zaštita prava na abortus. U Poljskoj, koja je već imala jedan od najstrožih zakona o abortusu u EU, većina slučajeva za ovu proceduru bila je zabranjena 2020. U obe zemlje su održani skupovi u znak opozicije i podrške presudama - prenelo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)