TURSKA POKRENULA VOJNU OPERACIJU: Rusija se oglasila - Situacija je napeta

Novosti online

22. 11. 2022. u 17:43

RUSIJA poziva turske partnere na uzdržanost, kako ne bi došlo do dalje eskalacije na teritoriji Sirije, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

ТУРСКА ПОКРЕНУЛА ВОЈНУ ОПЕРАЦИЈУ: Русија се огласила - Ситуација је напета

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

- Mi ćemo, naravno, pozivati naše turske kolege da budu uzdržani kako ne bi došlo do eskalacije. Pritom, napeta situacija nije samo na severu, nego na celokupnoj teritoriji Sirije. Smatramo, da bi trebalo nastaviti rad sa svim zainteresovanim stranama kako bi se pronašlo neko odgovarajuće rešenje, između ostalog i po takozvanom kurdskom pitanju rekao je - on pre početka 19. runde pregovora o rešavanju situacije u Siriji u Astani.

Diplomata je podsetio, da je tursku vazdušnu operaciju „Mač-kandža“ Ankara pokrenula posle terorističkog napada u centru Istanbula. U napadu je poginulo šest osoba, više od 80 je ranjeno. Osumnjičena za teroristički napad je priznala da je povezana sa zabranjenom u Turskoj Radničkom partijom Kurdistana, koju još nazivaju „Snage narodne samoodbrane“.

- Ruska Federacija je u poslednjih nekoliko meseci od početka godine, kada je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao da namerava da sprovede operaciju u Siriji, učinila sve što je mogla da se to ne dogodi, kako bi sprečila da se na zemlji izvede neka široka ofanzivna vojna operacija. To je Ruska Federacija i uspela da uradi, i nadamo se, da ćemo uspeti da ubedimo naše turske partnere da se uzdrže od prekomerne upotrebe sile na sirijskoj teritoriji - podvukao je Lavrentjev.

O operaciji

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je 21. novembra saopštio da su oružane snage republike za dva dana operacije „Mač-kandža“ u Siriji i Iraku likvidirali 184 terorista. U akciji je učestvovalo više od 50 aviona i 20 dronova. Artiljerija je pružila podršku avijaciji.

Tursko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je operacija uspešno izvedena na severu Iraka u oblastima Kandil, Asos, Hakurk, kao i u oblastima Arap-Pinara, Tel-Rifat, Džizre i Derik na severu Sirije.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije