"KINA MOŽE TO DA SHVATI KAKO ŽELI": Amerikanci kreću u "ofanzivu" u jugoistočnoj Aziji, sve sa jednim ciljem

Novosti online

20. 11. 2022. u 22:31

POTPREDSEDNICA SAD Kamala Haris doputovala je u posetu Filipinima sa ciljem da iskaže podršku Vašingtona Manili i drugim saveznicima iz jugoistočne Azije u njihovim teritorijalnim sporovima sa Kinom, piše Raša Tudej na engleskom.

КИНА МОЖЕ ТО ДА СХВАТИ КАКО ЖЕЛИ: Американци крећу у офанзиву у југоисточној Азији, све са једним циљем

Foto: Shutterstock

Harisova je stigla u nedelju uveče nakon učešća na Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu na Tajlandu. Planirano je da se sastane sa predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim u ponedeljak radi razgovora o jačanju bezbednosnih i ekonomskih veza, a zatim da u utorak odleti na lanac ostrva Palavan, koji se nalazi u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Ona će postati najviši američki zvaničnik koji je ikada posetio Palavan. Njeno putovanje označava najnoviji napor administracije predsednika Džoa Bajdena da se suprotstavi teritorijalnim pretenzijama Pekinga u regionu Spratli, gde je Kina stvorila veštačka ostrva sa pistama i lanserima raketa.

Na delove Spratlija polažu pravo Filipini, Tajvan, Vijetnam, Malezija i Brunej. Vašington je takođe nastojao da uspostavi slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, u kom se nalaze bogata nalazišta nafte i prirodnog gasa.

- Ova poseta pokazuje posvećenost Bajden-Harisove administracije da stane uz našeg filipinskog saveznika u održavanju međunarodnog pomorskog poretka u Južnom kineskom moru zasnovanom na pravilima, podržavajući pomorsku egzistenciju i suprotstavljajući se ilegalnom, neregulisanom i neprijavljenom ribolovu - visoki zvaničnik Bele kuće rekao je novinarima.

Na pitanje koju poruku administracija namerava da pošalje Pekingu, neidentifikovani zvaničnik je rekao:

- Kina može da shvati ovu poruku kako želi. Poruka regionu je da su Sjedinjene Države deo Indo-Pacifika, da smo angažovani i posvećeni bezbednosti naših saveznika u regionu.

Peking tvrdi da suverenitet nad ostrvima Spratli i okolnim vodama spada u njegovu "liniju od devet tačaka". Tokom prošlogodišnje posete jugoistočnoj Aziji, Haris je optužila Kinu za "prinudu" i "zastrašivanje".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri