"PJONJANG SE NEODGOVORNO PONAŠA": Turska osuđuje probu balističke rakete Severne Koreje

Đ.G.

19. 11. 2022. u 12:39

TURSKA osuđuje testiranje balističkih projektila od strane Severne Koreje, poziva Pjongjang da ispuni svoje obaveze prema relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

ПЈОНЈАНГ СЕ НЕОДГОВОРНО ПОНАША: Турска осуђује пробу балистичке ракете Северне Кореје

Foto: EPA

- Osuđujemo pojačane testove balističkih projektila Severne Koreje od početka godine, uključujući i jučerašnje (18. novembra) ICBM testiranje. Zabrinuti smo zbog mogućeg negativnog uticaja neodgovornog ponašanja Severne Koreje, uprkos svim međunarodnim upozorenjima, na regionalni mir i stabilnost. Pozivamo Severnu Koreju da poštuje svoje obaveze prema relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i da se uzdrži od akcija koje bi mogle da izazovu dalje tenzije u regionu - navodi se u saopštenju.

Severna Koreja je ispalila interkontinentalnu balističku raketu u 10.14 (04.14 po moskovskom vremenu) u istočnom pravcu. U 11.23 (5.23 po moskovskom vremenu) pao je 200 kilometara od ostrva Oshima kod Hokaida u okviru ekskluzivne ekonomske zone Japana - prenela je RIA.

Domet rakete bio je 1.000 kilometara, visina leta 6.000 kilometara, raketa je letela po zglobnoj putanji. Zglobna putanja znači vertikalnije lansiranje rakete, što omogućava kraću udaljenost leta. Prema analizi Ministarstva odbrane Japana , kada se lansira na konvencionalnu putanju, raketa bi mogla da preleti 15 hiljada kilometara i stigne do Sjedinjenih Država . Let je trajao 69 minuta.

Prethodno je japanski premijer Fumio Kišida rekao da je uložen snažan protest protiv Severne Koreje. Za sada nema informacija o šteti na avionima i brodovima. Od početka godine, DNRK je izvela 34 lansiranja raketa. Skoro polovina njih – 15 – pala je na period od 25. septembra, uključujući lansiranje balističke rakete srednjeg dometa tipa Hvason-12, koja je preletela Japan, oborila rekordnih 4,5 hiljada kilometara za DNRK, visinu leta. bio 1000 kilometara.

DNRK kaže da su sve vojne aktivnosti odgovor na "provokacije" Južne Koreje , koja u poslednje vreme izvodi aktivne vojne vežbe, kako samostalno, tako i zajedno sa Sjedinjenim Državama i Japanom - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)