"EU I NEMAČKA ŽELE DA NAM UZMU MILIJARDE": Varšava optužila Berlin da pokušava da promeni vlast u Poljskoj

Novosti online

15. 11. 2022. u 17:48

NEMAČKA, zajedno sa Evropskom unijom, nastoji da promeni vlast u Poljskoj, rekao je Sebastijan Kaleta, zamenik republičkog ministra pravde u intervjuu za Daj Velt .

ЕУ И НЕМАЧКА ЖЕЛЕ ДА НАМ УЗМУ МИЛИЈАРДЕ: Варшава оптужила Берлин да покушава да промени власт у Пољској

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Prinuđeni smo da pretpostavimo da se političari u Briselu ponašaju zlonamerno i da traže promenu vlasti u Poljskoj. Ne možemo ovo da podnesemo - rekao je zvaničnik.

On je prokomentarisao da je Evropska unija blokirala isplatu 36 milijardi evra Varšavi iz KOVID fonda.

Kaleta je bio ogorčen što EU odugovlači sa transferom sredstava, a zapretio je i da neće isplatiti još 75 milijardi iz budžeta sindikata. Zamenik ministra je rekao da je Varšava spremna na kompromise, ali Brisel postavlja nove zahteve. Međutim, zvaničnik se posebno dotakao stava Nemačke – po njegovom mišljenju, Berlin nastoji da nametne svoju volju Varšavi.

- EU i Nemačka, preteći da će nam oduzeti milijarde, pokušavaju da utiču na tok izbora. Nije tajna da u našoj opoziciji vladaju pronemačka osećanja - rekao je Kaleta.

Zvaničnik je nemačku stranku nazvao „Građanskom platformom“ – najvećom opozicionom snagom u zemlji.

- Zbog toga se Berlin meša u našu izbornu kampanju. On želi promenu vlasti u Poljskoj - rezimirao je zamenik ministra.

Lideri zemalja članica EU na samitu u Briselu u decembru 2020. dogovorili su višegodišnji finansijski plan i fond za ekonomski oporavak, koje su prethodno blokirale Poljska i Mađarska . Tvrdnje Varšave i Budimpešte ticale su se namere drugih zemalja da povežu izdvajanje novca iz budžeta EU za vladavinu prava u pojedinim zemljama.

U julu 2020, nakon jednog od najdužih samita EU u istoriji, lideri su se dogovorili oko paketa od 750 milijardi evra za finansiranje oporavka Evrope , čija je ekonomija teško pogođena pandemijom KOVID-19. Ovaj paket hitne pomoći povezan je sa višegodišnjim finansijskim planom EU od 1,08 biliona milijardi i uključuje mogućnost davanja povoljnih zajmova i subvencija zemljama Unije.

Na uvođenju „uslovnog mehanizma“ insistirale su zemlje zapadne i severne Evrope kako bi se obezbedilo da se države primaoci panevropskih fondova pridržavaju vrednosti i normi EU, a Brisel je imao mehanizam da zaustaviti takvo finansiranje kada su odstupili od normi. „Uslovni mehanizam“ je uveden u pozadini višegodišnjih nesuglasica u uniji, pre svega zbog postupanja vlasti Poljske i Mađarske, koje zapadnoevropske zemlje kritikuju zbog nedoslednosti politike sa principima vladavine prava - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)