REKORD KINESKE BESPILOTNE SVEMIRSKE LETELICE: Za samo dva sata do kosmosa

Tanjug

12. 11. 2022. u 09:36

BESPILOTNA svemirska kargo letelica Tjendžou 5 automatski je pristala na Kinesku nacionalnu svemirsku stanicu u rekordno kratkom vremenu, saopštila je danas Kineska svemirska agencija.

РЕКОРД КИНЕСКЕ БЕСПИЛОТНЕ СВЕМИРСКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ: За само два сата до космоса

Foto AP

Dodaje se da je Tjendžou 5 pristala u 12.10 po lokalnom vremenu, dva sata nakon što je lansirana sa lansirnog centra Venčang u pokrajini Hainan, čime je postavljen svetski rekord, preneo je TAS S.

Tjendžou 5 je pristao tri puta brže nego Tjendžou 4 kojem je trebalo skoro sedam sati da pristane nakon lansiranja.

Kineska nacionalna svemirska stanica se nalazi na visini od 400 kilometara i biće u funkciji više od jedne decenije.

Na njoj mogu da borave od tri astronauta, a u kratkom periodu i do šest, dok traje zamena postave.

Očekuje se da će stanica početi sa radom do kraja ove godine, dodale su kineske vlasti i biće dostupna za međunarodne projekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!