KRIZA U AUSTRIJI: Grejanje poskupelo više od 100 odsto

Tanjug

10. 11. 2022. u 09:10

U AUSTRIJI su temperature proteklih dana značajno pale, a cene grejanja drastično su skočile.

КРИЗА У АУСТРИЈИ: Грејање поскупело више од 100 одсто

Foto: Profimedia

U toj zemlji 667.354 domaćinstava se greje na pelet, čija cena je, u poređenju sa prošlom godinom, porasla za čak 148 odsto.

Gas, kojim se greje oko 911.000 domaćinstava, poskupeo je za 113 odsto, dok je lož ulje, koji za grejanje i dalje koristi oko 509.000 domaćinstava, poskupelo za 105 odsto.

Trenutno punjenje prosečnog rezervoara od 3.000 litara košta 4.820 evra, a pre godinu dana cena je bila gotovo duplo jeftinija.

Daljinsko grejanje, koje je najrasprostranjenije, a koje koristi oko 1,2 miliona domaćinstava, takođe je poskupelo.

U proseku, pošto cene zavise od regiona do regiona, cena daljinskog grejanja je skočila za 62 odsto, a u Beču za čak 93 procenta.

Time su gotovo svi energenti koji se koriste za grejanje tokom zime drastično poskupeli i njihova cena predstavlja veliko opterećenje po svako domaćinstvo.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije