BELGIJSKI MEDIJI: Ukrajina može izgubiti glavni vojni adut Zapada

P. Z. S. / ria.ru

09. 11. 2022. u 20:26

UKRAJINSKA vojska može izgubiti pristup satelitskim komunikacijama Starlink zbog nedostatka sredstava, pišu kolumnisti belgijskog lista Modern Diplomacy.

БЕЛГИЈСКИ МЕДИЈИ: Украјина може изгубити главни војни адут Запада

Foto Tanjug/AP


Kako navodi izdanje, u Kijevu raste zabrinutost zbog prekida u radu sistema, koji je obezbedila kompanija američkog milijardera Ilona Maska SpaceX. Male satelitske antene koje se lako koriste hvaljene su kao „revolucionarni izvor komunikacije“ koji vam omogućava da ostanete na mreži preko mobilnih telefona čak i tokom borbe, kaže se u članku.

Ali nedavno je postojala zabrinutost oko pouzdanosti SpaceX-a nakon što su se pojavile rasprave o finansiranju, a počeli su da stižu izveštaji o prekidima u radu američke opreme u blizini linije fronta“, naveli su kolumnisti.

Početkom oktobra mediji su izvestili o problemima sa sistemom Starlink, što je dovelo do „katastrofalnog“ gubitka komunikacije u ukrajinskim snagama na nekoliko nedelja i izazvalo paniku među vojskom.

Sredinom oktobra, američki preduzetnik i milijarder Ilon Musk rekao je da SpaceX više ne može da plaća Starlinkovu uslugu u Ukrajini. Kako su ranije preneli zapadni mediji, privatna svemirska kompanija traži od Pentagona da pokrije troškove. Mask je kasnije rekao da će nastaviti da finansira satelitske komunikacije za Oružane snage Ukrajine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave