TURSKA SPUSTILA RAMPU ŠVEDSKOJ: Ništa od članstva u NATO pakt

Novosti onlajn

01. 11. 2022. u 18:30

ANKARA i dalje traži da Stokholm izruči osumnjičene koje smatra teroristima, rekao je turski zvaničnik. Turska još uvek nije spremna da ukine veto i podrži kandidaturu Švedske za NATO, rekao je u ponedeljak portparol vodeće stranke AK Omer Čelik.

ТУРСКА СПУСТИЛА РАМПУ ШВЕДСКОЈ: Ништа од чланства у НАТО пакт

Foto: Profimedia

 Obećanja koje je dao Stokholm u vezi sa zabrinutošću Ankare o pružanju azila osumnjičenima za koje smatra teroristima nisu dovoljna, dodao je on.

- Ove izjave Švedske su dobre, ali nedovoljno dok se ne sprovedu - rekao je Čelik, prenosi Blumberg. "Čekamo da zaživi."

Turska je zaustavila proces odobravanja zahteva Švedske i Finske za ulazak u NATO, koje su podnete u maju. Obe nacije su nastojale da se pridruže vojnom bloku nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. Ankara je ranije upozorila da bi mogla da blokira ponude, pošto je optužila dve nacije za skrivanje članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih grupa za koje smatra da su terorističke organizacije.

Početkom oktobra, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je njegova nacija spremna da podrži kandidaturu Finske, dodajući da „Finska nije zemlja u kojoj teroristi slobodno lutaju“. 

Pre nedelju dana Rojters je izvestio da je Švedska obavestila Tursku da je spremna da sarađuje sa Ankarom na izručenju osumnjičenih za terorizam i rekla da je preduzela dodatne mere protiv kurdskih militanata. Stokholm je takođe navodno rekao da ostaje „ potpuno posvećen primeni“ memoranduma koji su potpisale Švedska, Finska i Turska u junu.

Švedski premijer Ulf Kristerson je u utorak rekao da njegova nacija „puno poštuje činjenicu da svaka zemlja unutar alijanse donosi sopstvene odluke“, dodajući da je nedavno razgovarao sa Erdoganom telefonom i da su se njih dvojica „dogovorili da dođem u Ankaru i saopštiću tačan datum kada bude zvanično potvrđen.” 

Očekuje se da će premijer posetiti Tursku u nekom trenutku sledeće nedelje. Izjave su stigle i uoči ovonedeljne posete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Turskoj. On je 20. oktobra rekao da je „uveren da će svi saveznici ratifikovati Protokol o pristupanju“, otvarajući put Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u.

Stoltenberg je dodao da Stokholm više nema ograničenja na izvoz oružja u Tursku i da je uspostavio mehanizam saradnje u oblastima razmene obaveštajnih podataka i borbe protiv međunarodnog terorizma.

Do sada samo dve članice NATO-a nisu ratifikovale pristupne protokole za Finsku i Švedsku: Turska i Mađarska. Prema rečima Stoltenberga, u mađarskom parlamentu ratifikacija je na dnevnom redu „ove jeseni“ - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?