KRIMINALCI SE DOČEPALI ORUŽJA IZ UKRAJINE: Finska policija saopštila da je naoružanje stiglo do njih, ali i drugih zemalja

P. Z. S. / rt.com

01. 11. 2022. u 01:07

KRIMINALCI u Finskoj su se dočepali nekog od oružja koje su u Ukrajinu poslale njene zapadne pristalice usred sukoba sa Rusijom, saopštio je finski Nacionalni istražni biro (NBI).

КРИМИНАЛЦИ СЕ ДОЧЕПАЛИ ОРУЖЈА ИЗ УКРАЈИНЕ: Финска полиција саопштила да је наоружање стигло до њих, али и других земаља

Foto printskrin rt.com

-Videli smo znakove da ovo oružje već pronalazi put do Finske, rekao je nadzornik detektiva NBI-ja Krister Algren za novinski list Ile u nedelju.

Među oružjem su bile i jurišne puške, rekao je Algren, ali je odbio da pruži više detalja, pošto je istraga još u toku.

Rute za trgovinu oružjem od Ukrajine do Finske već su uspostavljene, navodi istražitelj.

-Tri najveće svetske motociklističke bande — koje su deo većih međunarodnih organizacija — deluju u Finskoj. Jedan od njih je Bandidos MC, koji ima podružnicu u svakom većem ukrajinskom gradu, rekao je on.

-Kriminalne organizacije imaju svoje mreže u finskim komercijalnim lukama, istakao je Algren i dodao da se bezbednosne provere koje su obavezne za aerodromsko osoblje ne odnose na lučke radnike.

Finska nije jedina zemlja EU sa takvim problemima, jer je „oružje koje je isporučeno Ukrajini pronađeno i u Švedskoj, Danskoj i Holandiji“, rekao je on.

-Ukrajina je dobila veliku količinu naoružanja i to je dobro, ali mi ćemo se decenijama baviti tim oružjem i platićemo cenu ovde, istakao je Algren.

Ukrajina je demantovala da je dobijeno oružje završilo van zemlje.

Još u maju je američki ministar odbrane Lojd Ostin naglasio potrebu za odgovornošću za američko oružje isporučeno Ukrajini. Tada je Ostin rekao da je o tom pitanju razgovarao sa vlastima u Kijevu, koje su dale uveravanja o odgovornosti.

U junu je agencija EU za sprovođenje zakona Evropol upozorila da bi sukob u Ukrajini mogao dovesti do naglog krijumčarenja oružja i municije u blok.

Otprilike u isto vreme, istraga koju je sproveo RT Rusian otkrila je da se razno oružje koje je Zapad isporučio Kijevu prodavalo preko mračne mreže.

Moskva je dugo kritikovala isporuke oružja Kijevu od strane SAD, EU, Velike Britanije i nekih drugih zemalja, tvrdeći da one samo produžavaju sukob i povećavaju rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)