UKRAJINCI ĆE SE SMRZAVATI DO SMRTI: Jezivo upozorenje Klička za britanske medije

Novosti online

29. 10. 2022. u 17:31

MNOGI Ukrajinci bi mogli da se "smrznu" u narednim mesecima osim ako im Zapad ne pomogne da se izbore sa krizom koja preti zbog ruskih vazdušnih udara na energetsku infrastrukturu zemlje, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u petak za britanske medije.

УКРАЈИНЦИ ЋЕ СЕ СМРЗАВАТИ ДО СМРТИ: Језиво упозорење Кличка за британске медије

Foto: Tanjug AP

U razgovoru za The Daily Telegraph, Kličko, bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji, rekao je da će se Ukrajina suočiti sa ogromnim izazovima. 

- Činimo sve što možemo da spasimo živote naših ljudi i da ih zaštitimo - rekao je gradonačelnik za agenciju.

Zvaničnik je kazao da je njegov tim uspeo da nabavi izvestan broj generatora električne energije dok je pripremao 1.000 mobilnih grejnih tačaka u Kijevu u iščekivanju, kako je rekao, "najgoreg scenarija".

Kličko je signalizirao da Ukrajini hitno treba ne samo zapadno oružje i sistemi protivvazdušne odbrane, već i ćebad, zimska odeća i generatori.

- Ovo je kritično vreme za ovu vrstu podrške - naglasio je on.

Navodeći "rizik od humanitarnog pitanja", on je takođe pozvao Ukrajince koji su pobegli iz zemlje da se drže podalje ove zime ako mogu. Ali naš glavni cilj je da vratimo naš narod, najveća vrednost Ukrajine su naši građani i naš narod", dodao je on.

Podsetimo, u redovni nestanci struje u Ukrajini krenuli su kada je Moskva 10. oktobra pokrenula udare na energetske objekte, uključujući elektrane, nakon što je optužila Kijev za terorističke napade na rusku infrastrukturu, uključujući strateški Krimski most, prenosi RT.

U pokušaju da spreči humanitarnu katastrofu, EU je prošle nedelje objavila novi program skloništa i zimskih objekata za Ukrajinu, obećavajući da će obezbediti dodatnih 175 miliona evra (174 miliona dolara) humanitarne pomoći najugroženijim delovima stanovništva u Ukrajini i susedna Moldavija.

Ranije ovog meseca, SAD, najveći međunarodni sponzor Ukrajine, obećale su da će podržati Kijev sa hitnom pomoći u iznosu od 55 miliona dolara. Paket uključuje ulaganje u infrastrukturu za grejanje, nabavku generatora i drugih sredstava za zagrevanje Ukrajinaca.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku