PROMENE U VELIKOJ BRITANIJI: Kralj Čarls Treći dobija kovanicu sa svojim likom

Novosti onlajn

28. 10. 2022. u 08:36

BRITANSKA kraljevska kovnica (KMD) počela je sa izdavanjem kovanica od 50 penija sa likom novog kralja Velike Britanije Čarlsa Trećeg, ovo je u petak objavio Dejli Telegraf.

ПРОМЕНЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Краљ Чарлс Трећи добија кованицу са својим ликом

Foto: Printscreen/Jutjub/The Telegraph

Ove godine će biti iskovano ukupno 9,6 miliona kovanica koje je dizajnirao vajar Martin Dženings. Oni će pustiti u promet u decembru.

Kevin Klensi, direktor KMD muzeja, kaže: „Nova era počinje, a većina Britanaca će prvi put videti profil novog monarha na novčićima. U znak poštovanja prema kraljici Elizabeti Drugoj (1926-2022), koja je vladala rekordnih 70 godina i 7 meseci u britanskoj istoriji, njen portret će biti prikazan na reversu novčića.

Kraljevska kovnica novca je ranije saopštila da će kovanice kraljice Elizabete Druge ostati u opticaju zajedno sa novim i da će biti zakonsko sredstvo plaćanja dok se ne potroše ili oštete, navodi Banka Engleske. U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je u opticaju oko 27 milijardi kovanica sa profilom pokojne kraljice.

Elizabeta Druga umrla je u zamku Balmoral u Škotskoj, nakon čega je njeno telo prevezeno u London sa zaustavljanjem u Edinburgu na javnu ceremoniju ispraćaja. Sahranjena je 19. septembra u kapeli Džordža VI na teritoriji zamka Vindzor. Novi monarh je njen najstariji sin, 73-godišnji Čarls, koji je uzeo ime Čarls Treći. 

BONUS VIDEO:

NUKLEARNI NAPAD KAO ODGOVOR NA NUKLEARNI NAPAD: Pogledajte kako Rusi vežbaju za najgori scenario

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)