DRŽAVA PROPADA, EKIPA SKORO ISTA: Ko su ministri nove britanske vlade?

Novosti online

26. 10. 2022. u 10:12

U POKUŠAJU da očuva jedinstvo stranke, podeljene po brojnim pitanjima, od Bregzita do ekonomske politike, novi britanski premijer Riši Sunak nije pravio velike promene u sastavu svog kabineta. Tako su na pozicijama ostali mnogi ministri iz kabineta Liz Tras, a na funkcije su vraćeni i neki iz vlade Borisa Džonsona.

ДРЖАВА ПРОПАДА, ЕКИПА СКОРО ИСТА: Ко су министри нове британске владе?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Premijer Riši Sunak je za svoj kabinet imenovao uglavnom već poznate ličnosti koje su zauzimale pozicije, kako u vladi Borisa Džonsona, tako i u sedmonedeljnoj vladi Liz Tras.

Na ovaj način, zaključak je dopisnika Njujork tajmsa, Sunak pokazuje želju za stabilnošću, dok Rojters podseća na Sunakove reči da će ujediniti zemlju i da će imenovati vladu u kojoj će biti predstavnici svih frakcija Konzervativne stranke kako bi period unutarstranačkih sukoba i naglih promena političkog kursa bio okončan.

Svoju nameru Sunak je, saglasni su svi mediji, pokazao svojim prvim imenovanjem - Džeremi Hant ostao je na mestu ministra finansija, a svoje pozicije zadržali su i ministar odbrane Ben Volas i šef diplomatije Džejms Kleverli, a Dominik Rab, koji je bio ministar spoljnih poslova u kabinetu Borisa Džonsona, postao je zamenik premijera i ministar pravde.

Novi britanski premijer ponovo je imenovao britansku poslanicu Suelu Braverman za ministarku unutrašnjih poslova, manje od nedelju dana nakon što je podnela ostavku na tu funkciju zbog kršenja vladinih pravila. Kemi Badenoč ponovo je postala ministarka trgovine, dok je Kris Hiton-Haris i dalje na poziciji ministra za Severnu Irsku.

Peni Mordaunt, do juče Sunakov konkurent za mesto premijera, ostala je funkciji lidera konzervativaca u Parlamentu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)