RIŠI SUNAK UŠAO U DAUNING STRIT 10, MINISTRI OTIŠLI: Najmanje 10 članova britanske vlade podnelo ostavke

P. Z. S. / sputniknews.com

25. 10. 2022. u 20:03

NAJMANjE deset članova prethodne britanske vlade na čelu sa Liz Trus podnelo je ostavku ubrzo nakon što je Riši Sunak postao novi premijer.

РИШИ СУНАК УШАО У ДАУНИНГ СТРИТ 10, МИНИСТРИ ОТИШЛИ: Најмање 10 чланова британске владе поднело оставке

Foto: Tanjug/AP photo


Sunak je u ponedeljak izabran za šefa vladajuće Konzervativne partije i kao takav za novog premijera zbog nedostatka drugih kandidata. U utorak je kralj Čarls Treći zvanično imenovao Sunaka na tu funkciju i zatražio od njega da formira vladu.

-Čast mi je što sam bio jedan od ministara sa najdužim stažom u kabinetu — obavljao sam osam ministarskih uloga, u pet resora, pod četiri premijera. Novi premijer će imati moju podršku iz zadnjih klupa da se uhvati u koštac sa mnogim izazovima sa kojima se suočavamo — kao Partija i kao država, rekao je ministar pravde Brendon Luis na Tviteru najavljujući ostavku.

Pored Luisa, poslovnog sekretara Džejkoba Ris-Moga, sekretara za obrazovanje Kit Malthausa, sekretara za rad i penzije Kloi Smit, sekretara za životnu sredinu Ranila Džajavardene, sekretara Velsa Roberta Baklenda, predsednika stranke Džejka Berija, državnog ministra za razvoj u Ministarstvu spoljnih poslova Viki Ford, Šefica Vip Vendi Morton i sekretar za podizanje nivoa Sajmon Klark takođe su najavili ostavku.

Sunak je postao treći premijer zemlje 2022. U julu je tadašnji lider Boris Džonson najavio svoju nameru da podnese ostavku zbog optužbi za kršenje propisa o COVID-19 i optužbi za seksualno zlostavljanje protiv zamenika šefa vlade Biča Kristofera Pinčera, koga je proverio. Liz Tras, izabrana u septembru da zameni Džonsona, provela je samo 44 dana na funkciji.

Ona je 20. oktobra najavila ostavku zbog kritika na račun novog ekonomskog plana vlade i mogućnosti povećanja javnog duga za njegovo sprovođenje.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Šestoro mrtvih u napadu Kijeva dronovima, desetine povređenih