MAKRON SE OKREĆE KA RIMU: Predsednik Francuske imao privatan razgovor sa Melonijevom, otkriveno o čemu su razgovarali

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

25. 10. 2022. u 08:16

KAO evropejci, zemlje susedi, kao prijateljski narodi, sa Italijom treba da nastavimo celokupni započeti posao... da uspemo zajedno, dijalogom i ambicijama, to nam je dužnost prema našim mladima, i našim narodima. Đorđa Meloni ide u tom pravcu u našem prvom susretu.

МАКРОН СЕ ОКРЕЋЕ КА РИМУ: Председник Француске имао приватан разговор са Мелонијевом, откривено о чему су разговарали

Emanuel Makron i Đorđa Meloni, Foto EPA

Ispisao je ovo predsednik Francuske Emanuel Makron na "Tviteru" posle jednočasovnog, privatnog susreta sa novom premijerkom u Rimu. O čemu su razgovarali, saznali smo, međutim, putem zvanične note iz predsedničke palate Kiđi, podosta kasnije, "kao da je Đorđa Meloni čekala da pročita izjavu Emanuela Makrona i potom rekla svoju". Razgovor je ocenjen kao srdačan i koristan, "pun značaja za budućnost".

Razgovarali su o glavnim evropskim dosijeima, o neophodnosti brzih i zajedničkih odgovora o ceni energije, podršci Ukrajini, mogućem snabdevanju Kijeva sistemima za vazdušnu odbranu, o čemu sporazum niće biti težak, zatim teškim ekonomskim okolnostima, protoku migranata.

Francuski predsednik je u jednom intervjuu podvukao da su "odnosi između Italije i Francuske značajniji od osoba", zato je odlučio da se odmah suretne sa novom premijerkom. Velikom se brzinom "razbio led", bez mnogo protokola, ali to ima i svoje zašto - odnosi Pariza i Berlina već toliko škripe da se, odavno planirani, put francuskog predsednika u Rim dobro uklopio suprotstavljanju Italije i Francuske usvajanju "domaćeg" plana Nemačke za "štit" od 200 milijardi evra za pomoć porodicama i preduzećima.

Tako se sada Pariz okreće starim prijateljima, iako su pre tri godine Italija i Fracuska spoznale krizu u bilateralnim odnosima, najtežu od Drugog svetskoga rata. Bilo je više razloga, a među poslednjima, kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo podržao pobunu "žutih prsluka" u Francuskoj, ili u novembru 2021, kada je potpisan Traktat o proširivanju saradnje između dve zemlje, bez naznaka o reciprocitetu, i kada je upravo Melonijeva bila protiv traktata. Izjavivla je da su dali "blanko" ovlašćenje Parizu da pregovara u ime Rima i u julu je bila protiv ratifikacije tog sporazuma u parlamentu. Ali, danas su scenariji kompletno drugačiji.

Francuski šef države imao je više sastanaka u Rimu za dva dana, uključujući prijem sa suprugom kod pape i ručak sa predsednikom Serđom Matarelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024