SLOVENCI BIRAJU PAHOROVOG NASLEDNIKA: Sutra predsednički izbori - ko ima najviše šansi da postane novi predsednik Dežele

J. KERBLER - ZAGREB, Od stalnog dopisnika

22. 10. 2022. u 16:29

SLOVENCI u nedelju izlaze na birališta kako bi izabrali naslednika Boruta Pahora, a najizgledniji kandidati su Anže Logar i Nataša Pirc Musar. Nakon dva mandata Pahor odlazi u političku penziju, a izbori dolaze u vreme političkih podela u Deželi.

СЛОВЕНЦИ БИРАЈУ ПАХОРОВОГ НАСЛЕДНИКА: Сутра председнички избори - ко има највише шанси да постане нови председник Дежеле

Foto Tanjug

Ako je suditi po anketama najviše šansi na predsedničkim izborima ima Anže Logar, jedan od najbližih saradnika Janeza Janše. Na izbore izlazi samostalno, uz podršku Janšinog SDS-a, u želji da se predstavi kao kandidat desnog centra, a ne tvrde desnice. Logar je bio i šef slovenačke diplomatije u trećoj Janšinoj vladi, a u vreme slovenačkog predsedanja Evropskom unijom radio je kao portparol. Diplomirani je ekonomist, a doktorirao je na fakultetu u Novoj Gorici. Pre dve godine kritikovan je u Evropskom parlamentu jer je tvrdio da svi slovenački mediji vode uređivačku politiku iz komunističkih vremena. Vodio je mirnu kampanju, bez optuživanja protukandidata, a želja mu je ako postane predsednik da Sloveniju pripremi za promene koje se očekuju u Evropi i EU.

Nataša Pirc Musar poznata je slovenačka odvetnica i nekadašnja novinarka. Vodi vlastitu advokatsku kancelariju i zauzima se za poštivanje ljudskih prava. Zastupala je Melaniju Tramp i njenog oca Viktora Knavsa, a pre advokatske karijere radila je u informativnom programu Televizije Slovenije i na komercijalnoj televiziji POP TV. Zovu je i ”čeličnom ledi”, a sa suprugom, poslovnim č.ovekom Alešom Musar vlasnica je Ruske dače, vile u blizini Ljubljane koja se iznajmljuje za svadbe i druge prilike. U Ruskoj dači je i najavila kandidaturu za predsedničku kampanju, a u slobodno se vreme bavi slastičarstvoim i vozi motor do Bleda.

Izgledni je kandidat i evroparlamentarac Milan Breglz, koji je bio i predsednik parlamenta, dugo vremena u stranci bivšeg premijera Mire Cerara sa kojim se na kraju razišao. Na izbore izlazi i gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič, lekarka Sabina Senčar koja je specijalistica ginekologije, poslanik stranke Levice Miha Kordiš i kandidat desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj. Male su šanse da će Slovenija u nedelju u prvom krugu izbora dobiti šefa ili šeficu države i izvestan je drugi krug za dve nedelje.

Anže Logar vodio je kampanju sa sloganom ”Za budućnost zajedno” i pozivao na jedinstvo građana u teškim vremenima ne samo za Sloveniju, već i celu Evropu. Na predsedničkim izborima 1,69 miliona Slovenaca ima pravo glasa, a ne očekuje se velika izlaznost.

BONUS VIDEO: PONOVO ĆE IMATI BOŽANSTVENI ZVUK - Rekonstrukcija najvećih orgulja u Banatu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?