SKANDAL U SVETLU IMENOVANJA NOVE PREMIJERKE ITALIJE: Preklinjem vas da skinete moj portret - okačen je pored Musolinijevog

Novosti online

19. 10. 2022. u 11:53

ITALIJANSKO ministarstvo industrije objavilo je da će ukloniti portret fašističkog diktatora Benita Musolinija sa zida ministarstva, što je izazvalo pritužbe sindikata i bivšeg ministra.

СКАНДАЛ У СВЕТЛУ ИМЕНОВАЊА НОВЕ ПРЕМИЈЕРКЕ ИТАЛИЈЕ: Преклињем вас да скинете мој портрет - окачен је поред Мусолинијевог

Foto: Tanjug

Musolinijevo nasleđe je ponovo na čelu javne debate u Italiji dok Italija sprema da ustoliči svoju najdesničarsku vladu od Drugog svetskog rata, koju predvode Đorđa Meloni i njena stranka "Braća Italije", koja je nastala iz postfašističke italijanske Društveni pokret (MSI).

Musolinijev portret biće skinut "da bi se izbegle kontroverze i manipulacije", navodi se u saopštenju Ministarstva industrije.

Fotografija italijanskog diktatora bila je deo galerije bivših ministara industrije koja je nedavno predstavljena u okviru proslave obeležavanja 90. godišnjice sedišta ministarstva, koju je dizajnirao čuveni fašistički arhitekta Marčelo Pjačentini.

U saopštenju su istakli da još jedan Musolinijev portret visi u Palaco Kiđi, kabinetu premijera, gde vise i portreti drugih italijanskih premijera.

Izbor je privukao dosta kritičara, uključujući bivšeg lidera levog centra i ministra industrije Pjera Luiđija Bersanija, koji je bio uznemiren što je njegov portret okačen pored Musolinijevog.

„Preklinjem vas... da skinete moj portret“, napisala je na Tviteru.

Ogorčenje je bilo i kod CGIL-a, najvećeg italijanskog sindikata, koji je osudio "žalosno" izlaganje diktatorovog portreta i pozvao na njegovo momentalno povlačenje.

U raspravu se uključio i novoizabrani predsednik Senata Ignacio La Rusa koji je istakao da Musolinijeva fotografija visi i u Ministarstvu odbrane, dok džinovski obelisk u čast diktatora i dalje stoji ispred Olimpijskog stadiona u Rimu.

„Hoćemo li se i mi pridružiti kulturi brisanja?“ upitao je La Rusa, veteran ekstremno desničarskog političara koji je započeo svoju karijeru u MSI i sakuplja Musolinijeve suvenirnice.

Đorđa Meloni (45) je javno hvalila Musolinija u mladosti, ali sada kaže da se njena stranka udaljila od svojih postfašističkih korena i da je sada potpuno u mejnstrim politici, slično britanskim konzervativcima.

„Italijanska desnica je pre nekoliko decenija predala fašizam istoriji, nedvosmisleno osuđujući gušenje demokratije i sramne antijevrejske zakone“, rekla je ona tokom svoje predizborne kampanje.

(RTV SLO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi