PESNIČENJE I KRAĐE NA PUMPAMA: Zbog štrajka zaposlenih u naftnoj industriji koji traže povišicu, Francuska paralisana

Goran Čvorović/Od stalnog dopisnika Pariz

14. 10. 2022. u 22:45

SVAĐE, tuče, otimačina. Ove nemile scene viđaju se učestalo proteklih dana na benzinskim pumpama u Francuskoj.

ПЕСНИЧЕЊЕ И КРАЂЕ НА ПУМПАМА: Због штрајка запослених у нафтној индустрији који траже повишицу, Француска паралисана

Foto: Printscreen/Jutjub/CGTN

Apsurdno, beznina ima u skladištima, a ni cena mu nije visoka - tamo gde može da se nabavi, košta i 1,5 evra po litru. Ali, problem je što su u štrajk stupili zaposleni u rafinerijama, tražeći da i njima pripadne deo "kajmaka" od ekstra profita koji u poslednje vreme ubiraju naftne kompanije zbog preskupe cene energenata, imajući u vidu da država trenutno dotira svaki litar na pumpama s 30 centi.

Zaposleni u "Totalu" traže povećanje plata od 10 odsto, od čega sedam na ime velike inflacije koja trenutno pogađa francusku ekonomiju, i još tri odsto, kao dodatni prihod od zarade.

Kompapnija je odbila zahteve sindikata, pa je došlo do obustave rada. Blokirane su rafinerije, nastupio je zastoj u preradi sirove nafte, a i ono što je prerađeno, ne može da stigne do potrošača. Prvih dana, vlasti su čekale rasplet, pa je izgubljeno dragoceno vreme. Došlo je do nestašica koje prete da parališu život zemlje.

Prema statistikama, problem sa snabdevanjem ima oko 30 odsto pumpi u zemlji, ali je naročito kritično na severu zemlje i u Parizu, gde postoji prava potera za crnim zlatom. Vozači se u realnom vremenu informišu preko interneta o isporukama, i onda krene prava trka ko će prvi stati u red. Nekada se čeka i satima. Posebno je problematično s dizelom.

Na pumpama se proteklih dana svašta dešavalo. Pojedine organizovane kriminalne grupe "momaka iz kraja" umele su da "prisvoje" pumpe i istoče u kanistere sve, do poslednje kapi. To su, posle, prodavali na crnom tržištu po 3 evra litar. Kada nije bilo kanstera, sipali su benzin i u velike crne velike najlonske kese! Zbog toga je dolazilo do napetosti, prepirki, padale su teške reči, a i poneki udarci. Za to vreme, bez benzina su ostajali školski autobusi, snabdevači, pa čak i policijski automobili.

Rukovodstvo "Totala" je poručilo da zaposleni u rafinerijama dobijaju mesečno, uz platu i druge nadoknade, u proseku 5.000 evra bruto, ali sindikati imaju drugačiju računicu. Radnicima naročito smeta to što je su generalnom direktoru Fabijanu Pujaneu primanja prošle godine primanja skočila 52 odsto, pa trenutno prima pola miliona evra svakog meseca! A kad može on toliko, hoće i radnici bar deset odsto, tim pre što cene u zemlji skaču iz dana u dan.

Foto Tanjug/AP

Vrag je odneo šalu, pa je francuski predsednik Emanuel Makron odlučio da lično uzme stvar u svoje ruke. Pozvao je i rukovodstva i zaposlene da što pre pronađu dogovor, da ne bi držali građane kao taoce. "Total" je juče odmah odlučio da svim svojim radnicima u svetu isplati po jednu platu viška, ali to nije zadovoljilo štrajkače. U međuvremenu, francuske vlasti su rekvirirale određene rafinerije, a poboljšanje u snabdevanju se, prema najavama predsednika, očekuje sredinom sledeće sedmice.

BONUS VIDEO:

SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA: Radovi na sanaciji traju 24 sata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)