KOLAPS U FRANCUSKOJ: Vlada spremna da natera zaposlene da se vrate na posao

Tanjug

13. 10. 2022. u 10:15

FRANCUSKA vlada je saopštila danas da je spremna da natera zaposlene Total eneržija koji štrajkuju da se vrate na posao u skladišta, pošto sindikat CGT i kompanija i dalje ne postižu dogovor oko plata, što znači otezanje višenedeljnog štrajka koji pogađa snabdevanje gorivom u zemlji.

КОЛАПС У ФРАНЦУСКОЈ: Влада спремна да натера запослене да се врате на посао

Foto: EPA

 - Ako bude potrebno, preduzećemo mere da deblokiramo raspoložive zalihe goriva u depou u Denkerku - rekla je ministarka energetike Anjes-Panije Runašer, dodajući da se nada da će „stvari između CGT-a i Total eneržija danas krenuti napred".

Prvi razgovori između rukovodstva kompanije i sindikalnih lidera održani su u sredu, ali nisu rezultirali okončanjem štrajka, a jedan predstavnik sindikata je izjavio danas za Rojters da su radnici podržali proteste koji pogađaju četiri rafinerije i skladište goriva u Denkerku.

Total enerži je saopštio istovremeno da ne postoje uslovi za održavanje pregovora o platama sa svim sindikatima jer se obustave rada i razne blokade nastavljaju.

Francuska naftna kompanija je takođe objavila da će isplatiti jednokratni bonus zaposlenima.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je za RTL radio da Total enerži ima "mogućnosti, a samim tim i dužnost" da poveća plate, dodajući da je kompanija "zakasnila" s otpočinjanjem pregovora sa sindikatima imajući u vidu da je ostvarila veliki profit.

Predstavnik sindikalnog ogranka u kompaniji Eso Frans izjavio je juče da će se obustava rada, koja blokira dve rafinerije, takođe nastaviti.

Zbog dvonedeljnih štrajkova, koji su doveli do pada proizvodnje benzina u Francuskoj za više od 60 posto, svaka treća benzinska pumpa još uvek ima problema sa snabdevanjem gorivom.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega