NAPETO NA TAJVANU: Tajpej pojašnjava definiciju „prvog udara“.

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 08:13

TAJPEJ je spreman da krene u rat kao odgovor na kineske vazdušne upade, rekao je šef odbrane ostrva

НАПЕТО НА ТАЈВАНУ: Тајпеј појашњава дефиницију „првог удара“.

Foto: Profimedia

Tajvan je obećao da će oboriti kineske avione i bespilotne letelice koje probiju njegov vazdušni prostor, rekavši da će takve letove smatrati „prvim udarom“ Pekinga i odgovoriti na snazi ako letelica ignoriše upozorenja da se vrati.

Obraćajući se poslanicima u sredu, ministar odbrane Chiu Kuo-cheng je zamoljen da razradi oznaku „prvi udar“, pošto su zvaničnici ranije rekli da će biti preduzete „protivmere“ protiv upada aviona, ali nisu precizirali nikakav konkretan odgovor.

Čiu je rekao da će se vojska prvo uhvatiti za dolazeće bespilotne letelice ili avione i izdati upozorenje, a zatim pokrenuti „odbrambeni kontranapad“ ako letelica ostane u vazdušnom prostoru na koji polaže pravo Tajvan.

Na pitanje da li bi to značilo da će Peking i Tajpej „ući u rat“, šef odbrane je odgovorio „Da, u tom slučaju bi situacija bila veoma ozbiljna“, dodajući „Zbog toga je vojska bila uzdržana i ne povlači se bezobzirno okidač“.

Chiu je prvo razgovarao o ažuriranju bezbednosne politike ostrva tokom zakonodavne sednice prošle nedelje, objašnjavajući da, iako je „prvi udar“ ranije bio definisan kao artiljerijski ili raketni napad, letovi kineskih dronova iznad tajvanskog vazdušnog prostora su se povećali i izazvali su „mnogo nevolje” poslednjih meseci, što je dovelo do promene.

Saopštenje je usledilo usred rastućih tenzija između Pekinga i samoupravnog ostrva, a neprijateljstva su porasla u avgustu nakon posete Tajpeju visokog profila predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina je odgovorila nizom vojnih vežbi bez presedana oko tajvanskih voda i vazdušnog prostora, uključujući i probu za potpunu „blokadu“, što je izazvalo glasnu osudu Vašingtona.

Tajvan, koji sebe zvanično naziva 'Republikom Kinom', samoupravan je od 1949. godine, iako nikada nije stekao nezavisnost od kopna i nekoliko zemalja ga priznaje kao suverenu naciju. Peking smatra ostrvo delom svoje teritorije pod politikom jedne Kine, i dok je Narodna Republika više puta izjavljivala svoju nameru da se mirnim putem ponovo ujedini sa Tajvanom, nije isključila vojno rešenje za to pitanje - naveo je RT.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri