POLJSKA PROVERAVA SKLONIŠTA: U toku pripreme za "najgori mogući scenario"

Novosti onlajn

10. 10. 2022. u 18:24

RUSKE snage izvele su danas najopsežnije vazdušne napade od početka rata, a mnogi Ukrajinci dan su proveli u skloništima. Iako tvrdi da je bezbedna jer je članica NATO-a, Poljska je počela da proverava u kakvom su stanju njena skloništa.

ПОЉСКА ПРОВЕРАВА СКЛОНИШТА: У току припреме за најгори могући сценарио

Foto: EPA

Iako je Varšava, članica NATO-a, uveravala građane da im mesto u Alijansi garantuje bezbednost od ruskih napada, razvoj događaja u susednoj Ukrajini doveo je do toga da u fokusu bude priprema od eventualnih napada.

- Imamo 62.000 skloništa širom zemlje. Vatrogasci proveravaju njihovo stanje, da li su opremljeni i da li su u dobrom stanju da bi mogli da budu korišćeni. Ako ne, preduzećemo korake kako bismo ih adaptirali - rekao je zamenik ministra policije za Polsat njuz.

Rekao je da Poljska nije pod pretnjom, ali da se priprema za najgori mogući scenario.

- Ovo su rutinske aktivnosti. Već neko vreme planiramo ovakvu akciju - naveo je zamenik ministra.

Dva meseca trajaće ova akcija poljskih vatrogasaca.

Da podsetimo, Rusija je danas izvela opsežne vazdušne napade na više ukrajinskih gradova, a vlasti u Kijevu navode da je 11 civila stradalo, a više od 60 ljudi povređeno. 

U Srbiji, inače, postoje 1.442 skloništa, od kojih skoro hiljadu u Beogradu. Najviše ih ima na teritoriji Novog Beograda, Voždovca i Rakovice. Njih održava i izdaje u zakup Javno preduzeće "Skloništa". Trenutno je u mirnodopske svrhe izdato 305 skloništa, od kojih 168 na teritoriji 15 beogradskih opština. Najčešće se koriste kao magacini, teretane, arhive i igraonice.

(RTS)

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (2)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)