ŠIRI SE STRAH OD ATOMA: Ukupno devet zemalja poseduje 12.705 nuklearnih glava

D. Vujičić

10. 10. 2022. u 08:11

U JANUARU 2022. vladao je konsenzus o globalnoj bezbednosnoj temi između Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske: "U nuklearnom ratu se ne može pobediti i nikada se ne sme voditi"

ШИРИ СЕ СТРАХ ОД АТОМА: Укупно девет земаља поседује 12.705 нуклеарних глава

Foto: EPA

Danas SAD na sav glas optužuju Rusiju da je spremna da upotrebi atomski arsenal, a Džon Bolton, nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost, na TV CBS u petak pozvao je na direktno ubistvo ruskog predsednika ako se drzne da "posegne za atomima" bez obzira na pretnje svojoj zemlji. Govoreći o Putinu, kao šefu sveruske komande, Bolton se založio za novu američku politiku: "On je legitimna vojna meta... On mora da zna da je na našoj listi meta u ovom trenutku." U suštini, pozvao je SAD da ubiju ruskog lidera, dok su američki mediji tokom vikenda računali ko koliko ima nuklearnog potencijala.

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

- Početkom 2022. godine, devet zemalja - Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja - posedovali su ukupno 12.705 nuklearnih bojevih glava, procenio je SIPRI, švedski institut za istraživanje rata.

Tabela Novosti

Od 12.705 nuklearnih bojevih glava otprilike 9.440 je na borbenom dežurstvu, procenio je SIPRI. Od toga, 3.732 je raspoređeno na projektilima i avionima, a oko 2.000 - od kojih su skoro svi pripadali Rusiji ili SAD - držano je u stanju visoke operativne spremnosti.

Foto: Tanjug-AP

Džon Bolton

EVROPSKI ARSENAL U ŠEST BAZA

BELGIJSKI list "De morgen" objavio je članak u kojem se navodi da se nuklearne bombe nalaze u šest baza u Evropi. Prema podacima Centra za kontrolu naoružanja i neširenja, to su baze Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi