EMIRATI SE NAORUŽAVAJU: Od Izraela kupili sisteme protivvazdušne odbrane

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 19:00

UJEDINjENI Arapski Emirati i Bahrein nabavili su sisteme protivvazdušne odbrane od Izraela nakon potpisivanja Abrahamovog mirovnog sporazuma, piše Vol Strit Džurnal , pozivajući se na izvore.

ЕМИРАТИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ: Од Израела купили системе противваздушне одбране

Foto: EPA

Godine 2020. SAD su pokrenule proces koji ima za cilj normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih zemalja. Kao rezultat toga, potpisan je set dokumenata koji je nazvan „Abrahamov mirovni sporazum“.

Sporazumima su se pridružili UAE, Bahrein, Maroko i Sudan . Palestinske vlasti su kritikovale korake koje su arapske zemlje preduzele da normalizuju odnose sa Izraelom nauštrb očuvanja prava Palestinaca. Izrael je do 2020. godine održavao diplomatske odnose sa samo dve arapske zemlje u regionu – Jordanom i Egiptom .

- Izraelski vojni izvođači potpisali su sporazume za snabdevanje UAE i Bahreina naprednim sistemima protivvazdušne odbrane... Postigli su dogovor o izgradnji fabrika dronova u Maroku... Razgovaraju o prodaji svega, od napredne radarske tehnologije do sistema sajber bezbednosti do tri zemlje - navodi se u saopštenju.

Maroko je takođe pristao da kupi desetine izraelskih dronova, rekli su izvori.

Napominje se da je potražnja za opremom iz Izraela porasla nakon potpisivanja „Abrahamovog mirovnog sporazuma” 2020. godine, a pre toga su Izraelci tajno sarađivali sa predstavnicima zemalja Zaliva.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIČKI NOVINARI NISU MOGLI DA VERUJU: Nikola Jokić pred NBA finale održao konferenciju za štampu kakvu mediji nisu očekivali