ŠTA LI ĆE BITI KAD ZAISTA ZAHLADI? U Poljskoj građani pale smeće da bi se ugrejali

Novosti online

09. 10. 2022. u 18:53

U Poljskoj se nalazi 40 od ​​100 gradova sa ​​najgorim kvalitetom vazduha u Evropskoj uniji (EU) zbog oslanjanja na ugalj za grejanje domova, ali sada nedostatak goriva i rastući troškovi života podstiču ljude da spaljuju alternativu - uključujući kućni otpad.

ШТА ЛИ ЋЕ БИТИ КАД ЗАИСТА ЗАХЛАДИ? У Пољској грађани пале смеће да би се угрејали

Foto: pixabay

- Toliko je loše ove sezone da možete osetiti miris smeća koje gori svaki dan, što je potpuno novo. Retko možete osetiti miris običnog goriva. Zastrašujuće je pomisliti šta će se dešavati kad zaista zahladi - rekla je tridesetpetogodišnja Poljakinja, majka troje dece iz Jablone na severnoj periferiji Varšave, u razgovoru za "Blumberg". 


Kako ruski rat u Ukrajini razotkriva krhkost evropske energetske sigurnosti, Poljska ima još jedan sloj rizika: napori hvatanja u koštac sa zagađenjem idu unazad, u zemlji s najvećom učestalošću preranih smrti povezanih sa kontaminiranim vazduhom na kontinentu, navodi pomenuti list.

Vlada, koja je privremeno obustavila kontrolu kvaliteta uglja, razmatra deljenje zaštitnih maski kako temperatura pada. Prošlog meseca lider stranke "Pravo i Pravda", Jaroslav Kačinjski, predložio je ljudima da urade sve što je potrebno da se zagreju. On je pristalicama na skupu na jugu Poljske (Novi Targ), rekao da "treba spaliti gotovo sve, osim guma i sličnih štetnih stvari".

Neke opštine su ublažile ekološka ograničenja uvedena poslednjih godina. Malopoljska regionalna skupština u Krakovu, koju kontroliše vladajuća stranka, prošlog meseca je glasala za odlaganje zabrane loženja u pećima, dozvoljavajući spaljivanje svega, od uglja do smeća, do početka 2024. godine.


Podsetimo, pre pandemije virusa korona, policija Krakova počela je da raspoređuje ​​dronove sa kamerama za proveru dimnjaka, kako bi kontrolisala da li se u kućnim pećima ilegalno spaljuje smeće.

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)