KLJUČA: Prepucavanja Ilona i zvaničnika Tajvana - američki biznismen predložio da se Kini dodeli kontrola nad Tajvanom

Tanjug

08. 10. 2022. u 08:59

AMERIČKI biznismen Ilon Mask sugerisao je da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene tako što bi se Pekingu dodelila izvesna kontrola nad Tajvanom.

КЉУЧА: Препуцавања Илона и званичника Тајвана - амерички бизнисмен предложио да се Кини додели контрола над Тајваном

Foto: Printscreen/Jutjub/TED

- Moj predlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan... Što verovatno ne bi učinilo sve srećnim - rekao je Mask, u intervjuu za Fajnenšel tajms objavljenom juče.

Mask je to rekao odgovarajući na pitanja o Kini, gde njegova kompanija Tesla motors, koja proizvodi električne automobile, upravlja velikom fabrikom.

- I moguće je (formirati administraciju), i mislim da je verovatno... Da bi mogli da imaju blaži aranžman od Hongkonga - rekao je Mask.

Zvaničnik Tajvana je rekao danas da bi američki biznismen Ilon Mask trebalo da angažuje „ozbiljnog“ političkog savetnika.

- Svet je jasno video šta se dogodilo Hongkongu - rekao je zvaničnik Tajvana pod uslovom anonimnosti pošto nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima, preneo je Rojters.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

BONUS VIDEO 

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave