U NEMAČKOJ POMAMA ZA GREJALICAMA: Brojka kupljenih uređaja premašila milion

Dojče vele

04. 10. 2022. u 15:31

ELEKTRIČNE grejalice ove godine doživljavaju renesansu u Nemačkoj, što potvrđuje da su građani u paničnom strahu od dolazeće zime i eventualnih nestašica gasa. Samo ove godine, zaključno sa avgustom, prodato je 958.000 grejalica, pokazuju podaci. Brojka je do sada verovatno prevalila milion. To je povećanje od 76 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

У НЕМАЧКОЈ ПОМАМА ЗА ГРЕЈАЛИЦАМА: Бројка купљених уређаја премашила милион

Foto: AP

Zanimljivo je što u drugim evropskim zemljama nije primećena ovakva panična nabavka grejnih tela, naprotiv. Kad se posmatra pet najvećih tržišta zajedno, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija, broj prodatih grejalica čak je pao za 5,1 odsto.

"Vidimo atipičan porast u potražnji alternativnih grejnih tela za ovaj deo sezone", kažu nam u Bauhausu, lancu robnih kuća koji prodaje pokućstvo i građevinski materijal. Tamo to povezuju sa "trenutno nejasnom globalnom situacijom i povećanjem cena za gas i energiju".

Dok neki skuplji modeli grejalica troše nešto manje struje, oni koji su trenutno na rasprodajama obično žderu energiju. Posledica bi mogli biti ne samo astronomski računi za struju, već i nestanci električne energije. U Saveznom udruženju energetike i vodoprivrede kažu da grejalice mogu da "preopterete strujnu mrežu, recimo kad mnoga domaćinstva u jednom kraju u hladno zimsko veče uključe grejalice u isto vreme".

Trenutno su nemačka gasna skladišta popunjena preko 91 odsto, uprkos tome što je Moskva obustavila isporuke i pre nego što su gasovodi Severnog toka bili na meti verovatne sabotaže.

Berlin se zadužuje za 200 milijardi evra da bi subvencionisao cene struje i gasa barem do 75 ili 80 odsto prosečne potrošnje. Ostatak bi domaćinstva kupovala po paprenim tržišnim cenama, što je istovremeno motivacija za uštede.

Kako podsećaju u Saveznom udruženju energetike, privatna domaćinstva imala bi prioritet u odnosu na firme ako dođe do nestašica.

"Jesmo u napetoj situaciji, ali paničarenje ne pomaže", kažu u udruženju.Isto kažu u bonskom gradskom preduzeću koje distribuira struju i gas. Tamo još savetuju građane da se manu grejalica i da, ako baš mora, nabave električnu ćebad koja troše mnogo manje struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)