RAKETNA DIPLOMATIJA: Iran uputio notu iranskom ambasadoru zbog bombardovanja

Tanjug

29. 09. 2022. u 20:04

IRAK je danas uputio protesnu notu iranskom ambasadoru u Bagdadu, zbog bombardovanja bespilotnim letelicama, u kojima je ubijeno najmanje devet i ranjeno 32 ljudi, saopštilo je iračko ministarstvo spoljnih poslava, prenosi Asošiejted pres.

РАКЕТНА ДИПЛОМАТИЈА: Иран упутио ноту иранском амбасадору због бомбардовања

FOTO: EPA

Iranskim bespilotnim letelicama u sredu su izvedeni smrtonosni napadi na iransko-kurdsku opozicionu grupu u severnom Iraku. Napadi su usledili nakon što su demonstracije preplavile Islamsku Republiku zbog smrti Maše Amini (22), Kurdkinje koja je preminula u pritvoru iranske Policije za moral.

Iranski napadi bili su usmereni na položaje Demokratske partije Iranskog Kurdistana (KDPI) u Koji, 65 km istočno od Irbija. KDPI je naoružana levičarska grupa koja je zabranjena u Iranu, a Teheran je optužuje za umešanost u nemire.

Iračko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je među žrtvama bilo civila i upozorilo na posledice po "mir u obe zemlje i na regionalnu bezbednost i stabilnost".

Vlada Iraka je osudila ovaj zločin, koji predstavlja nastavak zadiranja iranskih snaga u suverenitet Iraka.

S druge strane, Iranska državna novinska agencija IRNA saopštila je u sredu da je Revolucionarna garda Islamske Republike gađala baze separatističke grupe na severu Iraka sa „preciznim projektilima” i „dronom samoubicom”.

Foto: EPA

 

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć Iraku napisala je u tvitu da ova zemlja ne može biti tretirana kao „dvorište regiona u kome susedi rutinski i nekažnjeno krše njen suverenitet”.

- Raketna diplomatija je nepromišljen čin sa razornim posledicama - saopštila je agencija UN.

Protesti u Iraku rasplamsali su se nakon smrt Amini u pritvoru i proširili u najmanje 46 gradova, mesta i sela.

Državna televizija izvestila je da je najmanje 41 demonstrant i policajac ubijen od početka demonstracija 17. septembra.

Prema izjavama zvaničnika Asošiejted presu, u njima je uhapšeno oko 1.500 demonstranata.

BONUS VIDEO:

DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKI GREH: Običaj koji se ustalio na srpskim sahranama u suprotnosti je sa crkvenim učenjima