FON DER LAJEN UPOZORAVA ITALIJU: Salvini - Sramna arogancija

Tanjug

23. 09. 2022. u 17:07

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posledice ukoliko odstupi od demokratskih principa, što je lider Lige Mateo Salvini, čija je partija deo konzervativnog saveza, ocenio takve komentare kao "sramnu aroganciju".

ФОН ДЕР ЛАЈЕН УПОЗОРАВА ИТАЛИЈУ: Салвини - Срамна ароганција

Foto Tanjug/AP/EPA

Fon der Lajen šalje ovo upozorenje Italiji uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za nedelju u toj zemlji, na kojima se očekuje pobeda desničarskog bloka na čelu sa novinarkom Ðorđom Meloni.

Odgovarajući juče na pitanje na Univerzitetu Prinston u Sjedinjenim Američkim Državama, Fon der Lajen je istakla zabrinutost koja je prisutna u nekim evropskim prestonicama i sugerisala da bi odnosi između Brisela i Rima mogli da postanu turbulentni ako Meloni i njeni partneri obezbede pobedu.

Dodaje da će "sarađivati (EU) sa svakom demokratskom vladom koja želi da sarađuje", prenosi Rojters.

-Imamo načina da se pozabavimo problemom, spomenula sam Mađaršku i Poljsku, ukoliko stvari odu u problematičnom pravcu, izjavila je Fon der Lajen.

Rojters ocenjuje da je Fon der Lajen mislila na preporuku Evropske komisije da suspenduje oko 7,5 milijardi evra finansiranja Mađarskoj zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u EU.

EU je uvela meru finansijske sankcije pre dve godine kao odgovor na ono što kaže da predstavlja podrivanje demokratije u Poljskoj i Mađarskoj, podseća britanska agencija.

Šef Lige Mateo Salvini, čija je partija deo konzervativnog saveza koji predvodi Meloni, ocenio je komentare Fon der Lajen kao "sramnu aroganciju".

-Šta je ovo, pretnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!, napisao je Salvini na Tviteru.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je novinarima u Briselu da Fon der Lajen nije želela da se meša u italijansku politiku.

-Ona je naglašavala ulogu Komisije kao čuvara (evropskih) sporazuma u pogledu vladavine prava, objasnio je Mamer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju