EK SE ŽALILA NA MAĐARSKU: Zamrznula imovinu Rusije za tri hiljade evra

P. Z. S. / ria.ru

19. 09. 2022. u 17:23

EVROPSKI komesar za pravosuđe Didije Rejnders požalio se da je Mađarska zamrznula samo 3.000 evra ruske imovine, dok su druge zemlje prijavile zamrzavanje „milijardi“.

ЕК СЕ ЖАЛИЛА НА МАЂАРСКУ: Замрзнула имовину Русије за три хиљаде евра

FOTO: EPA


Od kraja februara zemlje EU su već uvele nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Evropski komesar Rejnders je početkom jula izvestio da je Evropska unija zamrzla 13,8 milijardi evra imovine ruskih privrednika i kompanija i izrazio nadu da će taj proces biti „aktiviran”.

-Do danas smo u Evropi (države EU – prim. aut.) zamrznuli 14,5 milijardi evra. Ali 90 odsto ove sume otpada na šest država, odnosno treba da radimo sa ostatkom koji se ili nije zamrznuo ili nije prijavio... Mogu da navedem primer Mađarske, gde je zamrznuto samo 3.000 evra, rekao je evropski komesar francuskom TV kanalu LCI.

On je pojasnio da je reč o imovini ruskih pojedinaca i kompanija pod sankcijama EU. Većina sredstava, prema Rejndersovim rečima, zamrznula je Belgiju – 3,5 milijardi evra. Takođe, više od milijardu je zamrznulo Nemačku, Austriju, Luksemburg, Irsku.

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest