UOČI SUTRAŠNJE SAHRANE KRALJICE: Život joj obeležio striktan i ekstravagantan protokol - Elizabeta bez "Monopola", belog luka i okrajka hleba

Goran ČVOROVIĆ, specijalni izveštač "Večernjih novosti" - LONDON

18. 09. 2022. u 14:00

RED podanika koji odaju počast preminuloj kraljici Elizabeti Drugoj u jednom trenutku otegao se ovih dana čak osam kilometara.

УОЧИ СУТРАШЊЕ САХРАНЕ КРАЉИЦЕ: Живот јој обележио стриктан и екстравагантан протокол - Елизабета без Mонопола, белог лука и окрајка хлеба

Foto: AP

Najupornijima, ogrnutim ćebadima da se zaštite od noćne vlage i hladnoće, trebalo je punih 14 sati da stignu pred Vestminstersku palatu i poklone se pred kovčegom omiljene vladarke koja će sutra biti sahranjena u Vindzoru, pored svog muža princa Filipa, oca Džordža Šestog, majke kraljice Elizabete i sestre Margaret.

Ispitivanje je pokazalo da je čak 44 odsto građana Velike Britanije pustilo suzu kada je saznalo za smrt Elizabete Druge. Obeležila im je život. Njen lik ih je pratio sa novčanica, poštanskih maraka i sandučića, sa šahtova, kapa policajaca "bobija"... Sada se sve to menja.

A njen život bio je priča za sebe. Imala je kraljevskim protokolom nametnute obaveze, ali i osobne navike, što je načinilo jednom od najposebnijih osoba na svetu i dalo jedinstvenu notu njenom kraljevstvu i podanicima. Sada sve to prelazi na Čarlsa Trećeg.

Odavno je poznato da kraljicu, zbog toga što se smatra da joj je vlast od Boga data, nisu smeli da dodiruju, osim ukoliko nije odlučila da im sama pruži ruku, što sada važi i za njenog sina. Ali, ima još sijaset običaja koji ponekad ulaze u domen ekstravagantnih tajni. Tako je kraljici, ali i svim članovima njene porodice, uključujući sada i kralja, zabranjeno da igraju "monopol"! Ne zna se zbog čega, ali moguće zbog toga što se u ovoj društvenoj zabavi tako lako trguje nacionalnim blagom.

 SIGNALI TORBOM

KRALjICA je imala oko 200 torbi poznate britanske firme "Launer". Ako bi torbu prebacivala iz ruke u ruku, značilo je da je želela da konverzacija uskoro bude privedena kraju. A kada bi je spustila na pod, to bi bio znak da je razgovor definitivno prekinut. Kada bi je, pak, spustila na sto, to bi govorilo da je večera završena.

Kraljica je svako jutro ustajala u 7.30, a dan je počinjao čitanjem štampe. Doručak joj je serviran u 8.30, uz obavezne zvuke gajdi koji su stizale spolja, kroz prozor, sve dok se sat kasnije ne bi okrenula svakodnevnim aktivnostima. Na stolu, obavezni "ingliš brekfast" i kornfleks. Pre toga, dok je pila čaj, služavka bi joj pripremala kupku kojoj je tačna temperatura merena drvenim termometrom, dok je voda u kadi morala da dostigne visinu od sedam inča, odnosno 17,78 centimetara. Na jednoj od njene tri komode čekala je predložena prva odevna kombinacija za taj dan, a frizerka preuzimala svoj deo posla.

Za večeru, koja je počinjala u 20.30, nikada nije jela krompir, testenine ili pirinač, već uglavnom nešto lagano, ribu, povrće ili salatu. Tek će se videti kako će se tradicija prenositi dalje, jer princ Džordž, sin budućeg kralja Vilijama, obožava špagete karbonara. Na britanskom dvoru vlada pravilo i da, kada kralj ili kraljica završe večeru, svi ustaju od stola. Prethodno, za večerom, suveren se najpre obraća osobi sa svoje desne strane.

- Elizabeta Druga nikada nije jela okrajak hleba, koji je davala golubovima u parku palate. Nije podnosila ni beli luk. Čarlsu Trećem takođe neće biti dozvoljeno da ga jede, da bi sačuvao prijatan dah. Kralj, sa svoje strane, odavno ne jede ni guščiju paštetu, iz poštovanja prema ovim životinjama. Kraljici je, opet, to, kažu, uz čašu belog vina, ranije bio omiljeni delikates kada bi je ugostili Fransoa Miteran ili Žak Širak. Iz poštovanja prema životinjama, pripadnici kraljevske familije ne nose ni krzno - beleže poznavaoci britanske krune.

DECA  NA BDENjU

BRITANSKI kralj Čarls Treći i ostala deca kraljice Elizabete Druge održali su u noći između petka i subote bdenje pored kovčega kraljice u Vestminsterskoj dvorani.

Kralj Čarls Treći, princeza Ana i prinčevi Endrju i Edvard stajali su leđima okrenuti kovčegu kraljice, pognutih glava. Građani koji su satima čekali u redu kako bi odali poštu kraljici nastavili su da prolaze pored kovčega, dok je trajalo bdenje članova kraljevske porodice.   

Britanski suvereni ne jedu ni žive morske plodove, poput školjki, jer postoji rizik od toksičnosti. Takođe, ne bi trebalo da piju ni vodu iz slavine, naročito kada su u inostranstvu. Kod frizera moraju tri puta nedeljno. Na putovanja ne smeju zajedno s decom, zbog očuvanja trona u slučaju nesreće. Na putovanju, obavezno moraju da imaju jednu crnu preoubuku, da bi tako odeveni stupili na tlo Britanije, po povratku, u slučaju iznenadne smrti nekog od članova kraljevske porodice. Sa sobom na putovanja nose i svoj krevet. Zabranjeno im je da daju autograme i da poziraju za selfije. Nisu, takođe, dozvoljeni ni dekolte i nadimci.

Mrzela je Elizabeta Druga, kako navode poznavaoci prilika na dvoru, duvan jer joj je otac od toga umro, pa je izabranik njenog srca princ Filip zbog toga morao da se odrekne svog omiljenog poroka, cigareta:

PAPA FRANjA

PAPA Franja neće prisustvovati sahrani kraljice Elizabete Druge, saopštio je Vatikan, poručivši da će Rimokatolička crkva poslati svog predstavnika - "preosvećenog Pola Galahera, sekretara za odnose sa stranim državama i međunarodnim organizacijama".

- Nije podnosila kašnjenja. Obožavala je konje i konjske trke, ali ne i tenis. Retko je posećivala Vimbldon. Volela je sendvič s tunjevinom i majonezom, jagnjeći kotlet, čokoladu i vanilice, hamburgere (ko bi rekao) ili čašicu džina. Čitala je detektivske romane pre spavanja. Prijalo joj je da slaže pazl i da igra karte. Nije bilo primereno da potrči. Njeni psi imali su sva prava.

Elizabeta Druga je imala milionski vrednu kolekciju poštanskih maraka, koju je sada nasledio Čarls Treći. Krasili su je i fantastično pamćenje, kao i dar za izgovor različitih akcenata. Francuski je govorila od malih nogu.

 

Čarlsu peglaju pertle i cede pastu za zube

ČARLS Treći takođe ima svoje navike. Pidžamu mu peglaju svakog jutra. Takođe, peglaju mu i pertle. Zapušač za kadu mora da mu bude u tačno određenom položaju, a voda u njoj mlaka. Nikada sam ne cedi pastu za zube. Inč paste, odnosno 2,54 centimetara iz tube na četkicu mu istisne posluga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)