"FEJSBUK" CINKARI EF-BI-AJU: "NJujork post" o zajedničkom državnom lovu na desničare

V.N.

18. 09. 2022. u 06:47

"FEJSBUK" je špijunirao privatne poruke Amerikanaca i prijavljivao ih FBI ako bi procenio da mirišu na "antivladine ili su protiv autoriteta" - uključujući tu i pojedince koji su dovodili u pitanje legitimnosti izbora u SAD 2020.

ФЕЈСБУК ЦИНКАРИ EФ-БИ-АЈУ: Њујорк пост о заједничком државном лову на десничаре

Foto AP

Kako piše "Njujork post", "u okviru operacije saradnje FBI, neko na 'Fejsbuku' je označavao ove navodno subverzivne privatne poruke u proteklih 19 meseci i prenosio ih u redigovanoj formi sedištu FBI u Vašingtonu, Okrug Kolumbija, bez sudskog poziva."

"To je urađeno van pravnog procesa i bez verovatnog razloga", rekao je jedan od uzbunjivača, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema jednom izvoru iz "Posta", "oni (Fejsbuk i FBI) tražili su konzervativne desničarske pojedince. Nijedan nije bio tip Antifa". Korisnici Fejsbuka čije je privatne komunikacije "Fejsbuk" označio kao domaći terorizam ,bili su "konzervativni desničarski pojedinci".

Jednom kada su označene, privatne poruke su prosleđene kao ka terenskim kancelarijama FBI širom zemlje, koje bi zatim kontaktirale sa tužilaštvom u toj oblasti da legalno od "Fejsbuka" dobiju privatne razgovore koji su im već bili prikazani.

Međutim, federalci nisu tu našli mnogo toga za krivično gonjenje.

"Bilo je to gubljenje vremena", rekao je jedan izvor upoznat sa 19-mesečnom "saradnjom" FBI i "Fejsbuka" na slučajevima domaćeg terorizma. 

Pogrešno, ne i netačno

"Fejsbuk" je demantovao optužbe u dve suprotne izjave poslate u razmaku od jednog sata.

"Ove tvrdnje su lažne jer odražavaju pogrešno razumevanje načina na koji naši sistemi štite ljude od štete i kako sarađujemo sa organima za sprovođenje zakona", rekla je u prvoj izjavi Erika Sakin, portparolka "Fejsbukove" matične kompanije "Meta".
Zatim je u drugoj "ažuriranoj izjavi", poslatoj 64 minuta kasnije, Sakinova promenila jezik i rekla da su tvrdnje "pogrešne", a ne "netačne".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)