ORBAN PROKOMENTARISAO ODLUKU EVROPSKOG PARLAMENTA: "Mi se tome više ne smejemo, taj vic je dosadio"

Tanjug

16. 09. 2022. u 11:40

POTEZ Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je danas u Beogradu kao vic i levičarski pamflet.

ОРБАН ПРОКОМЕНТАРИСАО ОДЛУКУ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Ми се томе више не смејемо, тај виц је досадио

Foto: Tanjug

Orban je, zamoljen da prokomentariše jučerašnje usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

- Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva-tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic - rekao je on.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi ulevo.

Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

- Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom - rekao je Orban.

Foto: Printskrin

 

Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

- Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove - naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

- Kada se formira vlada desne orijentacije, onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima - poručio je šef mađarske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na Orbanove reči, dodajući da i o nama pišu iste stvari, i "danas-sutra" su opet ovde da i nama drže predavanja i pridike, što će, pretpostavlja, nastaviti da rade.

- I to posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. To su sve specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji, u kojoj ja dobijam 60 odsto glasova. Jer, oni sa 0,7 odsto glasova to, ipak, bolje znaju. Čak sam i preterao, taj stručnjak što nam dolazi nema više 0,7 odsto, ima između 0,5 i 0,6 odsto, još sam ga i počastio... da nam drži predavanja svaki dan - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Ramzan Kadirov pred novim jedinicama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)