NAELEKTRISANI OLAF ŠOLC U BUNDESTAGU: Kriza svom snagom pogodila Nemačku, situacija se dramatično intenzivira

Novosti online

09. 09. 2022. u 22:44

VLADA i opozicija se svađaju u Bundestagu. Još jednom je jasno da se zemlja suočava sa teškim vremenima, piše "Dojče vele".

НАЕЛЕКТРИСАНИ ОЛАФ ШОЛЦ У БУНДЕСТАГУ: Криза свом снагом погодила Немачку, ситуација се драматично интензивира

Foto: AP/Sara Spirković

Jesen je stigla, noći su hladnije. Potrošnja gasa je neznatno povećana, upozorava šef nemačke Federalne mrežne agencije Klaus Miler.

 - Da li će zima proći bez ograničenja zavisi od ponašanja privatnih domaćinstava. Pojedini građani nisu shvatili da moraju da podese grejanje tako da se uključuje samo kada je zaista hladno - rekao je on.

Ono što je po letnjoj vrućini delovalo nejasno, sada je svom snagom pogodilo Nemačku.

Rusija je isključila ventil Severnog toka 1.

Cene energenata su u stalnom porastu.

U Bundestagu je šef opozicionih Demohrišćana (CDU) Fridrih Merc rekao da je reč o „egzistencijalnoj krizi”.

 - Situacija će se dramatično intenzivirati u narednim danima, nedeljama, mesecima -.

Kao lider najveće opozicione stranke, Merc koristi priliku da u debati o budžetu direktno napadne vladu, pre svega ministra zelene ekonomije Roberta Habeka. 

On je najavio da će poslednja nemačka nuklearna elektrana biti isključena sa mreže krajem godine kako je planirano i da će biti rezervna.

Merc je dodao da mnogi nemački privrednici imaju narudžbine koje nisu imali godinama, ali ne mogu da urade ono što su naručili. To se odnosi na stopu inflacije, smanjenje vrednosti novca, ali i na lance snabdevanja.

Kancelar Olaf Šolc i njegov ministar ekonomije Habek morali su da slušaju sa svojih mesta u Bundestagu kako je Merc optužio vladu da njenoj ekonomskoj politici nedostaje i kompas i "sposobnost strateškog razmišljanja".

Merc je dodao da ministar privrede deluje „bespomoćno”.

Šolc je pokazivao sve više besa, bio je sve glasniji, počeo je da gestikulira, podiže i spušta pesnicu, piše "Dojče vele".

Ništa nije ostalo od robotskog „Šolkomata“, kada je demohrišćanskoj opoziciji rekao da je pod njima nemačka vlada učinila Nemačku zavisnom od ruskih izvora energije.

 - Niste uspeli da uvedete obnovljivu energiju. Vodili ste odbrambenu bitku protiv svake pojedine električne vetrenjače - rekao je Šolc, pokazujući na mesta na kojima sedi opozicija.

Zatim je dodao da prethodna, konzervativna, vlast nije ni primetila da se skladišta gasa sistematski prazne.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)