"ALBANIJA JE MARIONETA AMERIKE I IZRAELA" Iranski zvaničnik o proterivanju diplomata iz Tirane - "Oni će biti na gubitku"

Novosti onlajn

09. 09. 2022. u 16:56

DžALIL Rahimi Džahanabadi, član Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, izjavio je da hakerski napadi koji su poslužili kao povod albanskim vlastima da proteraju iranske diplomate i prekinu diplomatske odnose sa Iranom nisu povezani sa iranskom vladom. On je dodao da će zbog takve odluke sama Albanija biti na gubitku.

АЛБАНИЈА ЈЕ МАРИОНЕТА АМЕРИКЕ И ИЗРАЕЛА Ирански званичник о протеривању дипломата из Тиране - Они ће бити на губитку

Foto: EPA

Džahanabadi je u intervjuu za Sputnjik rekao da smatra da su hakerske napade možda izvršile iranske patriote u znak osvete za skrivanje članova terorističke organizacije „Mudžahedin el Kalk“ (Organizacija iranskih mudžahedina, MEK) u Albaniji.

On je naveo da ta teroristička organizacija koja je odgovorna za preko 18.000 ubijenih iranskih državljana već nekoliko godina deluje u Albaniji. On naglašava da je ova organizacija odigrala ulogu u direktnom ratu protiv Irana, u napadu Sadama Huseina na Iran, stavivši se na neprijateljsku stranu.

- Članovi ove terorističke organizacije organizovali su ubistva najviših zvaničnika naše zemlje, uključujući ministra pravosuđa, predsednika parlamenta, poslanike parlamenta, predsednika, premijera i mnogih visoke zvaničnike, uključujući i obične građane. Nažalost, Albanija je dugo godina primala članove MEK-a. Aktivisti te organizacije, koja broji nekoliko hiljada članova, formirali su čitavu sajber vojsku koja aktivno napada naš sajber prostor - objasnio je iranski zvaničnik.

Džahanabadi je naglasio da su upravo oni preuzeli odgovornost i odigrali ulogu u nedavnom slomu iranskog bezbednosnog sistema i gradskih sistema, a vlada Albanije im je obezbedila sve neophodne uslove za to.

- Sam prekid diplomatskih odnosa Irana i Albanije doneće gubitke samoj Albaniji. Pored toga, prisustvo organizacije ‘Mudžahedin el Kalk’ u Albaniji naškodiće jedino bezbednosti i političkom ugledu evropskih zemalja - naglasio je Džahanabadi.

On je zaključio da je „Albanija postala marioneta u rukama trećih država oličenih u SAD, Izraelu i nekim evropskim zemljama i sve zajedno podržavaju i sponzorišu terorističke grupe poput MEK-a, koje deluju protiv bezbednosti Irana i otvoreno se mešaju u unutrašnje stvari Islamske republike“.

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok


Albanija je jednostrano raskinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber napada na državne strukture 15. jula, a za koje je su, prema izjavi albanskog premijera Edija Rame odgovorni iranski hakeri. Tirana je tražila da iranske diplomate zbog toga napuste zemlju. Ministarstvo inostranih poslova Irana odbacilo je optužbe i nazvalo tu odluku nepromišljenom.

U saopštenju iranskog ministarstva dodaje se da je odluka kratkovidog karaktera i izražava žaljenje što je albanska vlada pod uticajem trećih strana (Sjedinjenih Američkih Država i Izraela) i donosi neadekvatne odluke.

Albanija je već godinama u lošim odnosima sa Iranom, pre svega jer je bivši premijer Salji Beriša svojevremeno pružio utočište grupi iranskih disidenata, koje Teheran smatra „izdajnicima i teroristima“.

Broj pripadnika organizacije „Mudžahedin el Kalk“ je, kada su na vlast došli socijalisti Edija Rame, sa par stotina porastao na oko 3.000.

BONUS VIDEO:

SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)