RAT U UKRAJINI: Oboren ukrajinski dron u području Zaporoške nuklearne elektrane (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 09. 2022. u 07:28 >> 00:08

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 191. dan. Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, na čelu sa direktorom organizacije Rafaelom Grosijem, nastavlja inspekciju u Zaporoškoj nuklearki. Ukrajinske snage od jutros granatiraju više gradova u DNR.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен украјински дрон у подручју Запорошке нуклеарне електране (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Ukrajinske trupe ponovo granatirale Donjeck

Zabeleženo je osam udara raketom velikog kalibra.

Pogođena je zgrada Dramskog pozorišta, kao i stambena zgrada, javlja dopisnik Sputnjika.

Grosi objavljuje izvještaj sledeće nedelje

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da početkom naredne nedelje planira objavljivanje izveštaja o bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje.

Poslije povratka u Beč, Grosi je na konferenciji za novinare rekao da će šest pripadnika osoblja IAEA ostati u Zaporožju, najvećoj atomskoj centrali u Evropi.

Oboren ukrajinski dron

Ruska vojska oborila je jurišnu bespilotnu letelicu ukrajinske vojske u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopšteno je Sputnjiku iz administracije Energodara.

- Bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine, koja je nosila bojevu municiju, oborena je danas u području nuklearne elektrane. Projektil nije detonirao. Ukrajinski militanti, očigledno, nastavljaju sa pokušajima napada na elektranu uprkos činjenici da se tamo nalaze službenici Međunarodne agencije za nuklearnu elektranu - saopšteno je iz administracije.

Dron je oboren na nekoliko stotina metara od nuklearke.

Jezivo priznanje Kijeva

Ukrajinski generalštab priznao je da su ukrajinske trupe izvele udare u oblasti Energodara, gde se nalazi nuklearka Zaporožje.

Novi napad na Novu Kahovku

Ukrajinske trupe izvele su novi udar na Novu Kahovku, rakete su pogodile stambeni deo grada, saopštile su gradske vlasti.

MAPA

Specijalna operacija u Ukrajini - situacija 2. septembra.

Kijevski režim nastavlja bezuspešne pokušaje da se učvrsti u određenim oblastima na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema podacima ministarstva, ukrajinska vojska je izgubila 13 tenkova, 19 borbenih vozila pešadije, 12 drugih oklopnih vozila, 11 kamioneta sa teškim mitraljezima i više od 330 vojnika, a još 2 su zarobljena.

Šojgu o napadima na Zaporošku NE

Ukrajinski napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu stvaraju realnu opasnost od katastrofe u Evropi, to je u suštini nuklearni terorizam, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju održanom u resornom ministarstvu, piše Sputnjik.

- Izvodeći napade na objekte atomske centrale, Kijev stvara realnu opasnost od nuklearne katastrofe u Evropi. Prema međunarodnom pravu, to nije ništa drugo nego nuklearni terorizam - rekao je ruski ministar.

On je dodao da, bez obzira na dolazak stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, provokacije Kijeva i dalje traju. U četvrtak je ukrajinska vojska gađala ne samo Zaporošku nuklearku nego i maršrutu kojom su se kretali članovi misije.

Foto AP

Sergej Šojgu, takođe, tvrdi da Oružane snage Rusije nemaju teško naoružanje u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane.

- Ukrajinske vlasti otvoreno lažu da Oružane snage Rusije, navodno, prikrivajući se važnim energetskim objektima, gađaju Oružane snage Ukrajine iz dalekometnih artiljerijskih sistema. Odgovorno izjavljujem da teško naoružanje na teritoriji atomske centrale i okolnih oblasti nemamo. Nadam se da će se komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju u to i lično uveriti - rekao je ministar.

Šojgu tvrdi da Oružane snage Ukrajine od sredine jula, koristeći zapadno naoružanje, redovno granatiraju infrastrukturu Zaporoške nuklearke.

- Od 18. jula zabeleženo je 29 napada, ispaljeno je 120 artiljerijskih projektila i upotrebljeno 16 dronova-kamikaza - rekao je Šojgu.

Uljanov pozdravlja ostanak saradnika IAEA

Stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da će dva saradnika IAEA ostati u Zaporoškoj nuklearki za stalno i da Rusija to pozdravlja.

Šest eksperata je ostalo još nekoliko dana.

Volga: Tri artiljerijska napada na Energodar

Ukrajinska vojska izvela je sinoć tri artiljerijska napada na Energodar tokom boravka stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju u tom gradu, rekao je šef administracije Energodara Aleksandar Volga.

- Već uveče, posle odlaska misije u Zaporošku nuklearnu elektranu, izvedena su tri napada na teritoriju grada – dečje igralište, muzička škola, na kojoj je oštećena fasada i polomljena su stakla i vrata. Treći napad je bio na centar grada, u zoni parka. Neki saradnici misije su ostali kod nas u gradu, bili su ovde, tako da su sve čuli i videli - rekao je Volga.

Glavni napori Rusije usmereni ka kontroli Donjecke oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju da usmeravaju napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti i na to da zadrže delove Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti koje su zauzele.

Ruske snage pokušavaju da stvore povoljne uslove za nastavak ofanzive, a takođe nanose vazdušne i raketne udare na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage granatirale su pojedina naselja, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da na Donjeckom pravcu ruske snage koncentrišu napore na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ukrajinski generalštab ističe da su pokušaji ruskih trupa da napreduju na pravcu Slavjanska, Bahmuta i Avdijevke bili bezuspešni.

Ukrajinski tenk evakuiše ranjenike

De Rivijer skeptičan u pogledu povratka Donbasa u okrilje Ukrajine

Stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer izrazio je skepsu u pogledu sposobnosti Ukrajine da vrati teritorije Donbasa pod svoju kontrolu.

- Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije. Bio bih iznenađen kada bi Ukrajina mogla da istera Ruse iz Donbasa ili da ih istera sa Krima - rekao je Rivijer agenciji Anadolija.

Po njegovim rečima, primirje neće skoro biti objavljeno.

SB UN u septembru o Ukrajini, poziv Lavrovu i Kulebi

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 22. septembra na ministarskom nivou, što znači da će biti pozvani ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitri Kuleba, izjavio je stalni predstavnik Francuske u UN Nikola de Rivijer.

- To je ministarski sastanak o Ukrajini. Tako da će svi ministri Saveta bezbednosti biti pozvani. Tako će, podrazumeva se, i ruski ministar, a pošto je sastanak o Ukrajini i Ukrajina će biti pozvana - naveo je u četvrtak stalni predstavnik Francuske, zemlje koja će u septembru predsedavati SB UN, a prenosi TASS.

Ranije je u programu rada na sajtu SB UN objavljeno da će Savet održati 22. septembra sastanak o Ukrajini.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim danas na sajtu ukrajinskog predsednika.

Foto AP

Zahvaljujući Kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, vođeni su pregovori na različitim nivoima u okviru Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuske, prenosi TASS.

Rezultat je bio potpisivanje sporazuma o mapi puta za mirno rešenje i prekid vatre u Donbasu u septembru 2014. i februaru 2015. godine, poznatijih kao sporazumi iz Minska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!