GASNA KRIZA U MOLDAVIJI: Traže od „Gasproma“ gas na odloženo

Novosti online

17. 08. 2022. u 15:53

„MOLDOVAGAS“ zatražila je od „Gasproma“ da odloži za kraj četvrtog kvartala rok za plaćanje avansa za avgust i septembar, saopštio je direktor kompanije Vadim Čeban.

ГАСНА КРИЗА У МОЛДАВИЈИ: Траже од „Гаспрома“ гас на одложено

Foto: Tanjug

„AD ‘Moldovagas’ obratila se JAD ‘Gasprom’ sa molbom da odloži do kraja četvrtog kvartala rok za plaćanje avansa za avgust-septembar tekuće godine, napisao je Čeban na Telegram kanalu.

Pres služba moldavske kompanije saopštila je da će isključiti više od 2.000 malih kupaca gasa, čiji je nakupljeni dug četiri miliona dolara, jer to ugrožava plaćanja „Gaspromu“.

„Gasprom“ i „Moldovagas“ su 29. oktobra 2011. godine nakon dugih pregovora produžili rok o isporuci gasa na pet godina, počev od prvog novembra.

„Gasprom“ je saopštio da je, uzimajući u obzir situaciju u Moldaviji, bilo odlučeno da se ugovor potpiše praktično pod uslovima moldavske strane, ali uz uslov da se blagovremeno u potpunosti izmire tekuća plaćanja. U novembru je republika imala problema sa isplatama u roku, pa je bilo potrebno odlaganje. U januaru se „Moldovagas“suočio sa teškoćama prilikom izmirenja dugovanja prema „Gaspromu“, parlament je uveo režim vanrednog stanja na 60 dana zbog energetske krize.Predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov izrazio je bojazan da i u budućnosti može doći do krize zbog neplaćanja.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GARDISTA (18) NAĐEN MRTAV U KASARNI: Pratio kraljičin kovčeg na sahrani, iznenada preminuo