KATASTROFA U POLJSKOJ: U Odri više od 100 tona uginule ribe

Tanjug

17. 08. 2022. u 00:15

POLJSKI vatrogasci saopštili su danas da su izvadili 100 tona uginule ribe iz reke Odre, koja protiče kroz Češku, Nemačku i Poljsku, produbivši zabrinutost da je reč o ekološkoj katastrofi većih razmera.

КАТАСТРОФА У ПОЉСКОЈ: У Одри више од 100 тона угинуле рибе

Foto: Printskrin Youtube/ Murcia Plaza

-Nikad ranije u reci nismo imali operaciju ovog opsega, rekla je Monika Novakovska-Drinda iz nacionalne vatrogasne službe.

Ona je navela da je oko 100 tona uginule ribe izvađeno iz Odre od petka, kao i da više od 500 vatrogasaca učestvuje u akciji čišćenja reke, preneli su poljski mediji.

Uzrok smrti ribe je nejasan iako zvaničnici veruju da je riba otrovana.

-Verovatno su u reku bačene ogromne količine hemijskog otpada, uz puno znanje o rizicima i posledicama, rekao je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Uzorci vode poslati su u laboratorije u Češkoj, Holandiji i Velikoj Brotaniji u nadi da će se otkriti uzrok trovanja, preneo je AP.

Poljski mještani i ribiči bili su prvi koji su izvestili o masovnom pomoru ribe još 28. jula.

Nemački zvaničnici optužili su poljske vlasti da ih nisu obavestile o pomoru ribe, dok je u Poljskoj Vlada takođe na udaru žestokih kritike zbog toga što nije brže delovala.

Proteklih godina Odra, inače druga reka po dužini u Poljskoj posle Visle, važila je za relativno čistu reku sa 40 ribljih vrsta.

Odra ima ukupnu dužinu od 852 kilometra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOMŠIJINE KOZE MU POJELE KUKURUZ: Vidite kako mu se osvetio - sam, bez suda i policije! Sad mu preti robija