DOGOVOR UN, RUSIJE, TURSKE I UKRAJINE: Poznata procedura za brodove koji izvoze ukrajinsko žito

Tanjug

08. 08. 2022. u 20:12

UJEDINJENE nacije, Turska, Rusija i Ukrajina saopštile su danas kako će izgledati procedura za komercijalne brodove koji izvoze ukrajinske žitarice i veštačko đubrivo kroz Crno more, navodi se u dokumentu u čiji je uvid imao Rojters.

ДОГОВОР УН, РУСИЈЕ, ТУРСКЕ И УКРАЈИНЕ: Позната процедура за бродове који извозе украјинско жито

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

- Sve strane se obavezuju da neće preduzimati nikakve napade protiv komercijalnih brodova, civilnih plovila i lučkih objekata koji su angažovani u ovoj inicijativi - navodi se u dokumentu, navodi britanska novinska agencija.

Uz posredovanje tri zemlje i UN u Istanbulu je 22. jula potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

U Istanbulu radi Zajednički koordinacioni centar u kojem svoje predstavnike imaju Turska, Rusija, Ukrajina i Ujedinjene nacije.

"Razoni" nije juče stigao u Liban

Juče je prvi brod za žitaricama koji je napustio ukrajinsku luku u skladu sa sporazumom postignutim prošlog meseca u Turskoj, nije stigao u Liban, kako je prvobitno planirano, saopštila je ukrajinska ambasada u Libanu.

Brod Razoni je prošlog ponedeljka ujutru napustio luku u Odesi na Crnom moru, noseći tovar od 26.527 tona kukuruza, i trebalo je da pristane juče u lučkom gradu Tripoliju na severu Libana, kazali su ukrajinski zvaničnici i libanske lučke vlasti, prenosi Rojters.

BONUS GALERIJA: Čečeni galerija

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILJERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VIŠE OD POLA MILIONA LJUDI POGLEDALO VIDEO! Ovaj snimak Vučića iz NJujorka je hit na Tik-tok nalogu Novosti (FOTO/VIDEO)