NIKO NE ZNA GDE NESTAJE ORUŽJE: Američki obaveštajac: Kad stigne u Ukrajinu, pošiljka pada "u veliku crnu rupu"

Novosti online

08. 08. 2022. u 13:04

NAJVEĆI deo oružja koje SAD šalju u Ukrajinu nikada ne stigne do prve linije fronta, pokazao je izveštaj Si-Bi-Es njuza.

НИКО НЕ ЗНА ГДЕ НЕСТАЈЕ ОРУЖЈЕ: Амерички обавештајац: Кад стигне у Украјину, пошиљка пада у велику црну рупу

Foto Tanjug/AP

Samo 30 odsto oružja koje Zapad šalje zapravo stigne u ruke ukrajinskih vojnika.

Ova činjenica je, kako tvrde poslanici Republikanske stranke, potvrdila da su bili u pravu kada su se usprotivili paketu pomoći Ukrajini vrednom 40 milijardi dolara, piše RT.

- Ovo je jedan od razloga zašto sam glasala "ne" - rekla je članica kongresa Mardžori Tejlor Grin.

Ona je među 57 republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali protiv zakona o pomoći, koji je velikom većinom usvojen u maju uz podršku svih demokrata i većine poslanika Republikanske stranke.

Jedanaest republikanaca usprotivilo se zakonu u Senatu, gde je usvojen sa razlikom od 86-11.

U izveštaju Ci Bi Es njuza se navodi da, i pored 60 milijardi dolara američke i zapadnoevropske pomoći odobrene Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u februaru, većina naoružanja nije uspela da stigne do ukrajinskih boraca.

- Dostavljanje oružja trupama uključuje navigaciju kroz složenu mrežu gospodara moći, oligarha i političkih igrača - rekao je osnivač Litvanske humanitarne grupe Jonas Ohman.

Donatela Rovera, viša savetnica za krizne situacije Amnesti internešnela rekla je da "zaista nema informacija" o tome gde oružje ide.

Američki senator Rend Pol odložio je glasanje Senata o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini i insistirao da se uvede odredba kojom bi bio imenovan inspektor zadužen za kontrolu potoršnje novca.

NJegove kolege su odbile da usvoje zahtev za nadzor i paket pomoći odobren je nekoliko dana kasnije.

"Pada u veliku crnu rupu"

Zvaničnik američke obaveštajne službe rekao je za Si En En u aprilu da pošiljke oružja padaju "u veliku crnu rupu" kada stignu do Ukrajine.

Poslanici koji su glasali protiv zakona o pomoći suočili su se sa kritikama jer "nisu podržali Ukrajinu".

Članica kongresa Grin optužila je američku vladu jer je, kako je rekla, "slala milijarde dolara pomoći Ukrajini u vreme kada majke, zbog nestašica, nisu mogle da kupe mlečne formule za bebe".

Demokrate su je tada optužile da stoji "sa Putinom pred ruskom agresijom".

Naoružanje iz Nemačke

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da "Nemačka nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem, čije neke primerke ni nemačke Oružane snage još nemaju.

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici obučavaju se za korišćenje nove opreme u Nemačkoj.

Nemačka je ranije najavila da namerava da Ukrajini isporuči najmoderniji sistem za protivvazdušnu odbranu kojim raspolaže.

Osim toga, Ukrajina bi od Nemačke trebalo da dobije i radar za lociranje položaja neprijateljskih haubica, topova i raketne artiljerije.

BONUS VIDEO - DEJSTVO RUSKE ARTILJERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

VANJA ŠČEPAO DŽAKU ZA GRLO: Dramatičan detalj koji je svima promakao - provokacije uzburkale emocije srpskih fudbalera (FOTO)