RAT U UKRAJINI: Granatirana Gorlovka, Ukrajinci se povukli sa strateški važne visoravni (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 08. 2022. u 07:16 >> 22:08

RUSKA specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 164. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Гранатирана Горловка, Украјинци се повукли са стратешки важне висоравни (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske trupe granatirale su dva okruga Donjecka

DNR je saopštila da su Oružane snage Ukrajine ispalile 11 granata na Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pritvorila je dva muškarca pod optužbom da su ruski obaveštajni agenti odgovorni za identifikovanje meta tokom ruskog raketnog napada koji je uništio brodogradilište u južnoj luci Nikolajev, saopštila je danas SBU.

Ukrajinske snage napustile još jedan položaj u Donbasu

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

Foto Tanjug/AP

EK pripremila novi plan finansijske pomoći za Ukrajinu

Evropska komisija pripremila je novi plan finansijske pomoći Ukrajini od osam milijardi evra u vodu grantova i kredita, piše "Politiko" pozivajući se na izvore u EK.

Novi plan se pojavio pošto je Berlin odbio da da kreditne garancije za Ukrajinu na sumu od devet milijardi evra.

Ukrajinske trupe granatirale Gorlovku

Ukrajinski vojnici su za deset minuta ispalili tri mine kalibra 120 mm i tri granate kalibra 155 mm na Gorlovku u DNR, navodi se u saopštenju predstavništva DNR u ZSOK.

Vitalij Gur je preminuo nakon atentata

Zamenik šefa Novokahovske administracije Vitalij Gur preminuo je u bolnici nakon što je na njega izvršen atentat.

O smrti ovog činovnika saopštio je šef administracije Nove Kahovke. Inače, ovaj grad se nalazi u Hersonskoj oblasti.

Oštre mere u Nikolajevu

Vlasti Nikolajeva produžavaju policijski čas do 8. avgusta i organizovaće obilazak od vrata do vrata u potrazi za „nelojalnim“ stanovnicima.

Kako je rekla Ana Zamazejeva, predsednica regionalnog saveta, ljudi koji podržavaju rusku specijalnu operaciju moraju biti "pronađeni, zatim osuđeni i ne smeju da izađu uz kauciju".

 Prema rečima Zamazejeve, snage bezbednosti idu od kuće do kuće, pregledaju svaki stan, proveravaju dokumenta i mobilne telefone, pišu lokalni mediji.

Foto: Printskrin

Ukrajinske trupe granatirale su selo rudnika Trudovska u Donjecku

Ukrajinske trupe ispalile su deset hitaca iz tenka u pravcu sela rudnika Trudovskaja u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Foto: Tanjug

Ukrajinske trupe granatirale Horlivku

Ukrajinski vojnici su za deset minuta ispalili tri mine kalibra 120 mm i tri granate kalibra 155 mm na Gorlovku u DNR, navodi se u saopštenju predstavništva DNR u ZSOK.

Ukrajinske "Latice" ranile dva muškarca

Dvojica muškaraca povređena su u Donjecku u eksplozijama protivpešadijskih mina "Latica", koje ukrajinska vojska baca na grad iz višecevnih raketnih bacača.

Ovo je saopšteno u Štabu Teritorijalne odbrane DNR.

- U Kirovskom okrugu grada u ulici Vozdušna, muškarac rođen 1968. godine nagazio je na zabranjenu protivpešadsku minu PFM-1 "Latica", sa ranom je odveden u Republički centar za traumatologiju. Slična situacija i u Ulici Birjuzova, muškarac rođen 1964. godine ranjen je i prebačen u gradsku bolnicu broj 9.

Bezsonov: NM DNR izbacila Ukrajince iz Marinke

Snage Narodne milicije DNR, uz podršku ruske vojske, izbacile su ukrajinske jedinice sa položaja na jugu Marinke, odakle su gađale stambena naselja Donjecka, rekao je zamenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov. 

Rusi stigli do Avdejevke, uspešno probijaju odbranu Kijeva

Bukvalno na kilometar od vojske DNR nalaze se dobro utvrđeni položaji ukrajinske vojske, odakle granatiraju Donjeck poslednjih 8 godina.

Foto. Printskrin Youtube

Rusija napada ključne gradove u Donjecku

 - Na Donjeckom pravcu, neprijatelj vodi ofanzivnu operaciju, koncentrišući svoje glavne napore na pravcima Bahmut i Avdijevka. Neprijatelj u ofanzivi koristi kopnene snage i vojnu avijaciju - navodi se u saopštenju ukrajinskog generalštaba objavljenom na Fejsbuku.

U ruskim artiljerijskim napadima u Donjecku u poslednja 24 sata je poginulo pet, a ranjeno 14 civila, objavio je danas na Telegramu guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, rekavši da su dve sosbe izgubile život u Poprosnom, a po jedna u Avdijevki, Soledaru i Pervomajskom.

Borelj o zaustavljanja rada reaktora u Zaporožju

Evropska unija osuđuje je Rusiju zbog "neodgovornog kršenja" principa nuklearne bezbednosti vojnim aktivnostima oko ukrajinske elektrane u Zaporožju, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

- Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje principa nuklearne bezbednosti i još jedan primer ruskog nepoštovanja međunarodnih normi - napisao je Borelj na Tviteru.

Pozvao je da se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) odmah odobri pristup elektrani.

Zaustavljen jedan reaktor nuklearke u Zaporožju

Jedan reaktor ukrajinske nuklearne centrale u Zaporožju, koja se nalazi pod ruskom kontrolom, je zaustavljen, objavila je u subotu ukrajinska agencija za atomsku energiju, Energoatom.

Erdogan otkrio o čemu je sve pričao sa Putinom 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je reč o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Foto: EPA

Na povratku iz Sočija, gde je juče razgovarao sa ruskim predsednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao da će Putin uvek biti uz Tursku u borbi protiv terorizma, preneo je Sputnjik.

Rusija i Turska od sada trguju u rubljama

Rusija i Turska će preći na bilateralnu trgovinu u rubljama, saopštio je Erdogan.

Odluka je doneta tokom jučerašnjih razgovora sa Putinom u Sočiju.

Ruska trobojka vijori se iznad Zaporožja

Konašenkov saopštio najnovije podatke sa fronta

Više od 400 ukrajinskih vojnika poginulo je u ruskom napadu na privremenu ukrajinsku vojnu bazu u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov na brifingu.

Prema njegovim rečima, u ruskim vazdušnim udarima ranjeno je još 150 vojnika, preneo je TAS S.

Konašenkov je rekao i da su Oružane snage Rusije uništile ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih bacača opremljenu sistemima ukrajinske proizvodnje Vilka i američkim HIMARS.

- Ukrajinska baterija višecevnih raketnih bacača opremljena sistemima Vilka i HIMARS uništena je u blizini naselja Pjatigorskoje u Harkovskoj oblasti - kazao je Konašenkov.

Ruska vojska likvidirala preko 80 plaćenika

Vazdušno-kosmičke snage Rusije likvidirale su više od 80 plaćenika i 11 jedinica tehnike u napadu na uporište "Legije stranaca" u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na brifingu, prenosi "Sputnjik".

Avijacija Oružanih snaga Rusije i artiljerija uništile su u Hersonskoj oblasti oko 500 ukrajinskih ekstremista. Naime, u mestu Belogorka u Hersonskoj oblasti uništen je položaj 46. ukrajinske aeromobilne brigade. Tom prilikom je likvidirano više od 400 ljudi. Takođe, u napadu ruske avijacije na položaje ukrajinske vojske u području mesta Andrejevka, Lozovo i Dolgovo u Hersonskoj oblasti likvidirano je preko 70 ekstremista, a oko 150 je ranjeno.

Tokom kontrabaterijske borbe likvidiran je ukrajinski vod višecevnog raketnog bacača "Oljha" i američkih sistema "Himars" u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinske brigade dezertiraju u Nikolajevskoj oblasti usled masovnih gubitaka.

- Ukrajinski vojnici 59. motorizovane pešadijske, 61. pešadijske jegerske i 35. brigade marinaca odbili su da izvršavaju naredbe o ofanzivi, ostavljaju položaje i dezertiraju - saopštila je ruska vojska.

Ruska avijacija je za dan uništila dva ukrajinska aviona Su-25 u području Solnceva u Kirovogradskoj oblasti i u području Radgospnog u Hersonskoj oblasti. Ruska PVO je oborila osam ukrajinskih bespilotnih letelica, a takođe je presrela 26 granata u Hersonskoj i Harkovskoj oblasti.

Ruska vojska je onesposobila pet ukrajinskih vodova višecevnih raketnih bacača „Grad“, tri voda samohodnih haubica „Gvozdika“, četiri voda haubica D-30 u području DNR i u Nikolajevskoj oblasti.

U toku proteklog dana u Ukrajini je uništeno komandno mesto 10. brdske jurišne brigade, ljudstvo i tehnika u 135 rejona, kao i dva skladišta naoružanja.

Ruska vojska je takođe uništila skladište goriva sa više od 50.000 tona dizel goriva za vojnu tehniku grupe trupe „Dnjepar“.

Od početka specijalne vojne operacije Rusija je uništila skoro 1.700 ukrajinskih bespilotnih letelica i 4.259 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Ukrajinska vojska napustila strateški važna uzvišenja

Prilikom povlačenja ka Artjomovsku ukrajinska vojska je napustila strateški važna uzvišenja, rekao je "Sputnjiku" komandant 20. bataljona Narodne milicije LNR sa pozivnim imenom "Džekson".

- To utvrđeno područje se prostire na nekoliko kilometara, takoreći na dominantnim, strateški važnim uzvišenjima. Dugi niz godina su ga utvrđivali i čuvali. Ili nisu hteli ili ipak nisu uspeli da ga odbrane. To nam je otvorilo put ka Artjomovsku - rekao je on.

Kako je dodao, ukrajinski vojnici su mogli da drže odbranu prilično dugo na tim položajima, ali trpe ozbiljne gubitke.

Pokušan atentat na Vitalija Gura

U mestu Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti pokušan je atentat na zamenika šefa administracije Vitalija Gura. On je hospitalizovan i u teškom je stanju, rekao je za Sputnjik izvor u administraciji.

- Napad je izveden u kući u kojoj živi Gur, nepoznate osobe su pucale na njega. On je u teškom stanju i razmatra se njegovo prebacivanje na Krim - rekao je taj izvor, prenosi "Spunjik".

Putin razgovarao sa Kadirovim

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa liderom Čečenije Ramzanom Kadirovim o socijalnom i ekonomskom razvoju republike, saopštio je zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema rečima pres-sekretara ruskog lidera, tokom sastanka strane su analizirale stanje stvari u Čečeniji.

- Prethodne noći, posle rusko-turskih pregovora, Putin je održao radni sastanak sa liderom Čečenske Republike Ramzanom Kadirovim - rekao je Peskov.

Višnevecki: Situacija je veoma opasna

Ukrajinsko granatiranje nuklearnih objekata u Ukrajini može da dovede do katastrofe, slične Černobilju, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Igor Višnevecki.

On je podsetio da je ukrajinska vojska 5. avgusta gađala Zaporošku nuklearnu elektranu i upozorio da „taj incident može imati dalekosežne posledice“.

- Situacija je veoma opasna. Ne znam kakve akcije još može da preduzme ukrajinska vojska ako ih ne zaustave. Može doći do katastrofe poput černobiljske, ali UN ćute - rekao je Višnevecki.

On je naglasio da je Zaporoška nuklearna elektrana najveća u Evropi u kojoj radi 12.000 ljudi.

Višnevecki podseća da je ranije pripremana poseta službenika Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Zaporoškoj nuklearki, ali da „Sekretarijat UN nije koordinirao posetu, nego je praktično osujetio“.

- To je urađeno, jer nije odgovaralo Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima. Došla bi inspekcija i uverila bi se da je tamo sve u redu i da nuklearka radi kako treba, da su radnici na svojim mestima - naglasio je on.

Ispaljene mine u Donjecku

Snage Kijeva ispalile su mine "Lepestok" na Donjeck.

Novi paket pomoći za Ukrajinu

Evropska komisija pripremila je novi plan finansijske pomoći Ukrajini od osam milijardi evra u vodu grantova i kredita, piše "Politiko" pozivajući se na izvore u EK.

Novi plan se pojavio pošto je Berlin odbio da da kreditne garancije za Ukrajinu na sumu od devet milijardi evra.

- Berlin je tvrdio da je Kijevu, koji je "do guše u dugovima, bolje davati grantove", navodi se u članku.

Prema novoj šemi, EU treba da izdvoji do pet milijardi evra u vidu dugoročnih kredita uz garancije koje će dati zemlje članice EU, u skladu sa njihovim udelom u budžetu bloka.

Preostala suma od tri milijardi evra biće dodeljena Kijevu u vidu grantova (bespovratna finansijska sredstva).

Kako je Putinova armija zauzela strateški bitnu tačku u Ukrajini?

Komentarišući uspešno zauzimanje strateški bitnog sela Peski od strane jedinica Oružanih snaga RF i savezničkih snaga LDNR, bivši šef specijalne službe Nativ Jakov Kedmi rekao je da komanda Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine nije mogla ni zamisliti da će se rusko vojno osoblje odlučiti za frontalni napad na avdejevski utvrđeni pojas.

Prema Kedmijevim rečima, komanda ukrajinske vojske se oslanjala na liniju odbrane izgrađenu osam godina, zbog čega je neoprezno prebacila deo snaga grupe na jug Ukrajine.

Osim toga, nedostatak neophodne artiljerijske podrške doveo je do ogromnih gubitaka u ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija i Ukrajina daleko od pregovora

Kijev ne pokazuje nikakve znake da je spreman da odgovorno pristupi pregovorima sa Moskvom, izjavio je zamenik šef ruske Misije u UN Dmitrij Poljanski.

- Što se tiče mirovnih pregovora, Ukrajina ne daje nikakve signale da zauzima odogovrnu poziciju. Oni imaju neke zahteve koji ne mogu da se nađu na pregovaračkom stolu. Zbog toga smo još daleko od pregovora - rekao je Poljanski za podkast "Dajv".

Hersonske vlasti ne priznaju „gubernatora“postavljenog u Kijevu

Hersonska oblast faktički više nije pod jurisdikcijom Ukrajine i kadrovska rešenja kijevskih vlasti više se ne odnose na ovaj region, izjavio je zamenik šefa hersonske administracije Kiril Stremousov, prenosi "Sputnjik".

Prethodno, vlasti u Kijevu su odobrile kandidaturu Jaroslava Januševiča za mesto šefa administracije Hersonske oblasti.

- Sve odluke nacističke vrhuške iz Kijeva za nas ne predstavljaju ništa, te odluke su zločinačke - rekao je Stremousov i dodao da imenovani šef administracije nikada neće doći u Hersonsku oblast.

BONUS VIDEO - RAKETIRAN HOTEL "DOMBAS PALAS": Nastradala jedna osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri