PANIKA ZBOG ČLANSTVA U BRIKS: Italija ostaje bez gasa zbog moguće odluke Alžira, donete pod "ruskim uticajem"?

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

04. 08. 2022. u 18:52

VEST da Alžir ima nameru da uđe u članstvo organizacije zemalja Briks-a u Italiji iznenadila je mnoge.

ПАНИКА ЗБОГ ЧЛАНСТВА У БРИКС: Италија остаје без гаса због могуће одлуке Алжира, донете под руским утицајем?

Foto Shutterstock

To je ocenjeno kao „ruski uticaj na Alžir“, što bi moglo da dovede do krize kakva se nije očekivala, zbog nedavno potpisanog ugovora o isporuci gasa koji bi spasio Italiju od istinske kataklizme. Jer Apeninskom poluostrvu fali da se pokrije 40 odsto  ukupne potrošnje gasa, koji se ranije uvozio iz Rusije.

Bivši premijer Mario Dragi dan nakon što je podneo ostavku otišao je u Alžir na već zakazano potpisivanje ugovora o isporuci četiri milijarde kubnih metara gasa. Ovim ugovorom, kao i sa sporazumom sa Azerbejdžanom, Angolom, Kongom, Egiptom i Mozambikom,  stiglo se do deponovanja 72 odsto potrebnih količina gasa. Alžir je trebalo da postane glavni snabdevač gasa za Italiju, na jesen bi se došlo na 90 odsto od potrebnih količina, pa bi se „tako postalo nezavisno od uvoza ruskog gasa“ i preživela zima. Sada potez Alžira i mogući ulazak u Briks itekako može da „promeša karte" i utiče na stabilnost alžirske isporuke gasa Italiji.

Ovo se povezuje sa nedavno objavljenom vešću iz vrha Briks-a, da se uskoro očekuje da Turska, Egipat i Saudijska Arabija postanu članice Briksa. U nedavnom intervjuu predsednica Briksa, Purnima Anand iz Indije, potvrdila je da su Kina, Rusija i Indija već diskutovale o proširenju članstva u Briksu. A predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun je izjavio da je Alžir veoma zainteresovan za ulazak u Grupu, jer je reč ne samo o „ekonomskoj, već i političkoj snazi“. Tako će Alžir ojačati veze sa Moskvom i Pekingom, svojim najznačajnijim partnerima.

Na poslednjem sastanku Kina je pozvala Grupu da pokrene „proces ekspanzije“ i prihvati kao nove članice zemlje koje sve više ojačavaju ekonomije. To bi istovremeno bila gotovo "rukavica u lice" zapadu i američkoj hegemoniji u indo-pacifiku i srednjem istoku. Jer, Briks je postao barjaktar geoplitičkog izazova Vašingtonu i njegovim saveznicima. Kako je Anand izjavila, Egipat, Saudijska Arabija i Turska mogu da se pridruže Briksu i u različito vreme, ali je bitan pravac kojim se ide.

Podsećanja radi, zemlje članice Briks-a predstavljaju 40 posto svetske populacije, sa 25 posto bruto domaćeg proizvoda. Sada, izazov zapadu od strane Kine i bojazan Moskve da ostane izolovana na međunardnom planu zbog rata u Ukrajini, čini se kao da su ubrzali proširivanje Briks, koji tako može lako da postane organizacija - anti G7.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!