SANKCIJE IM NE MOGU NIŠTA: Proizvodni sektor Rusije ostao stabilan u julu, nivo novih domaćih narudžbina ubrzano raste

Novosti online

01. 08. 2022. u 09:22

RUSKE kompanije su uspele da zamene izgubljene strane poslove domaćim klijentima, pri čemu je nivo novih domaćih narudžbina porastao najbržim tempom u poslednjih više od tri godine.

САНКЦИЈЕ ИМ НЕ МОГУ НИШТА: Производни сектор Русије остао стабилан у јулу, ниво нових домаћих наруџбина убрзано расте

Foto Shutterstock

Jul je treći uzastopni mesec s pozitivnim pokazateljem stanja u proizvodnom sektoru Rusije, iako je taj sektor teško pogođen zapadnim sankcijama prema Moskvi zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Ruske kompanije su uspele da zamene izgubljene strane poslove domaćim klijentima, pri čemu je nivo novih domaćih narudžbina porastao najbržim tempom u poslednje više od tri godine, pokazuju istraživanja.

Takođe, proizvodne cene su pale po najvišoj stopi od januara 2009.

Sankcije su zatvorile mnoge tradicionalne ruske lance snabdevanja i mehanizme plaćanja, primoravajući proizvođače u zemlji da nađu alternative za ključne zapadne delove, opremu i materijale.

Odvojeni podaci ruske federalne službe za statistiku pokazuju da je proizvodnja u mnogim industrijama koje se oslanjaju na uvoznu opremu ili delove pala od februara.

Proizvodnja automobila je, na primer, u junu pala za 89 posto na godišnjem nivou.

Uprkos svemu, prisutna je velika vera da je oporavak na putu, pri čemu su preduzeća izrazila najveći optimizam u poslednjih pet meseci i „nadanja u stabilizaciju ekonomskih prilika“, saopštio je S&P Global.

BONUS VIDEO:

"LATICE" PO GRADU RUŽA: Ukrajinska vojska posejala klaster bombe po Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave