RUSI UKINULI GAS JOŠ JEDNOJ ČLANICI EVROPSKE UNIJE: Gasprom obustavio isporuke Letoniji, nije ispunila zahteve Moskve

Tanjug

30. 07. 2022. u 10:26

GASPROM je od danas obustavio isporuke gasa susednoj Letoniji zbog kršenja uslova za povlačenje gasa, saopštila je ta ruska kompanija, prenose ruske agencije.

РУСИ УКИНУЛИ ГАС ЈОШ ЈЕДНОЈ ЧЛАНИЦИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Гаспром обуставио испоруке Летонији, није испунила захтеве Москве

Foto shuterstock

Ovaj potez usledio dan nakon što je letonska energetska kompanija Letonski gas saopštila da kupuje gas od Rusije i plaća u evrima, a ne u rubljama, što Moskva zahteva.

Podsećamo, Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije.

Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu ruski predsednik Vladimir Putin je naložio da zemlje koje su uvele sankcije moraju da plaćaju gas po novom principu - u rubljama.

U Varšavi su prokomentarisali da je to samo ubrzalo njihovu raniju nameru da odustani od ruskog gasa, a u Sofiji su istakli da neće pristati na ruske uslove i da će tražiti alternative.

Posle uvođenja zapadnih sankcija, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je od 1. aprila ove godine uveo novu proceduru plaćanja ruskog gasa.

Od tog datuma, zemlje koje žele da kupe ruski gas moraju da poštuju novu šemu plaćanja, koja uključuje otvaranje dva računa, jednog za uplatu u devizama i drugog za konvertovanje tih sredstava u rublje.

Zbog odbijanja da plaćaju gas u rubljama, Gasprom je dosad ukinuo isporuke Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, kao i danskom Orstedu i Šel enerdži za dopremanje gasa Nemačkoj i danskoj kompaniji GasTerra.

BONUS VIDEO:

UŽAS U KOLONIJI JELENOVSKI: Ukrajinci gađali zatvor i pobili svoje pripadnike koje su zarobili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?