NIJE BILO NIŠTA FORMALNO: DŽonson opravdava svoj susret sa ruskim oligarhom povezanim s KGB

Tanjug

26. 07. 2022. u 23:47

BRITANSKI premijer Boris Džonson pokušao je opravda svoj susret sa ruskim oligarhom povezanim sa KGB, rekavši "koliko je meni poznato, tokom susreta 2018. godine nije bilo reči o državnim pitanjima".

НИЈЕ БИЛО НИШТА ФОРМАЛНО: Џонсон оправдава свој сусрет са руским олигархом повезаним с КГБ

Boris Džonson, Foto AP

Džonson, koji je 7. jula dao ostavku na mesto lidera Konzervativne partije zbog višemesečnih etičkih skandala, suočio se sa pitanjima o svom odnosu sa ruskim oligarhom Jevgenijem Lebedevim vlasnikom britanskih dnevnik novina Independent i Ivning Standard i njegovim ocem Aleksandrom, prenosi AP.

Stariji Lebedev je biznismen koji je u vreme Hladnog rata bio oficir KGB koga je Kanada sankcionisala zbog navodne uloge u pripremama ruske invazije na Ukrajinu. U aprilu 2018. godine, Džonson je otišao na zabavu u italijansku vilu Jevgenija Lebedeva kojoj je prisustvovao i Aleksandar Lebedev. Džonsona, koji je u to vreme bio britanski ministar spoljnih poslova, nije pratio nijedan zvaničnik.

Događaj je organizovan kada se Džonson vraćao sa sastanka NATO, nekoliko nedelja nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija otrovani nervnim agensom novičokom u engleskom gradu Solsberiju. Britanija optužuje rusku bezbednosnu službu GRU za napad u Solsberiju, ali Moskva to poriče.

Džonson se pojavio pred Visokim poslaničkim komitetom i izjavio da njegov sastanak sa Aleksandrom Lebedevim "nije bio formalni sastanak, niti nešto što je bilo unapred dogovoreno". On je rekao da je normalno da visoki britanski diplomata prisustvuje "privatnim okupljanjima" bez državnih zvaničnika ili obezbeđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)