NAJRAZORNIJI RATOVI SU VOĐENI KAKO BI UNIŠTILI RUSIJU: Patrijarh Kiril održao sjajnu besedu u velikoj pravoslavnoj svetinji

Novosti online

17. 07. 2022. u 18:44

NAJBRUTALNIJI i najrazorniji svetski ratovi su povezani sa nastojanjima neprijatelja da unište Rusiju, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, piše RIA Novosti.

НАЈРАЗОРНИЈИ РАТОВИ СУ ВОЂЕНИ КАКО БИ УНИШТИЛИ РУСИЈУ: Патријарх Кирил одржао сјајну беседу у великој православној светињи

Foto: Profimedia/Javno vlasništvo/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Istorija naše Otadžbine nikada nije bila mirna, jer su i spoljni i unutrašnji neprijatelji nastojali da smanje ulogu i značaj Rusije, ne samo na evropskom kontinentu, već i širom sveta. A znamo da su svi svetski ratovi, najstrašniji i najrazorniji, bili vođeni zbog težnje drugih sila da unište našu zemlju. I mi smo izdržali ove neverovatne nasrtaje i pobedili. Ne samo zato što je bilo odličnih vojskovođe, ne samo zato što je naš vojnik bio hrabar, već i zato što je takva bila volja Božija - rekao je patrijarh u besedi posle večernje službe sa akatistom Svetom Sergiju Radonješkom, koju je predvodio u Trojice-Sergijevoj lavri.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je napomenuo da je u turbulentnim vremenima važno da ikona Svete Trojice koju je naslikao Anrej Rubljov ostane među vernicima.

- Ikona, koja nam svedoči o jedinstvu i sili Božijoj, daje ljudima ideal zajedničkog života, koji se izražava u duhovnom jedinstvu ljudi - rekao je on u besedi.

- Neka naša Otadžbina, naši narodi, naša crkva, sačuvaju to jedinstvo, bez kojeg nema jedinstva u ruskoj zemlji. Verujemo da će molitvama Sergija Radonješkog, pod zaštitom Bogorodice, ruska sila i naš narod će se sačuvati u jedinstvu, u veri i duhovnoj snazi - zaključio je Patrijarh.

Ruska pravoslavna crkva proslavlja 18. jula 600 godina od obretenja moštiju Svetog Sergija Radonješkog i osnivanja Trojičkog sabornog hrama Svete Trojice Sergijeve lavre.

Niz bogosluženja tokom praznovanja u Trojice-Sergijevoj lavri, koji se održava od 16. jula, kao i na sam dan praznika, predvodiće Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Ikona Andreja Rubljova "Trojica" je dostavljena na proslavu uz sve neophodne mere predostrožnosti i pod nadzorom predstavnika Državne Tretjakovske galerije.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove