MAKRON PESIMISTA: Rat u Ukrajini će potrajati

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

14. 07. 2022. u 20:53

IMAMO jaku vojsku, najjaču u Evropi, jedini imamo nuklearno odvraćanje.

МАКРОН ПЕСИМИСТА: Рат у Украјини ће потрајати

Foto AP

Tim rečima obratio se francuski predsednik Emanuel Makron naciji juče posle održane Četrnaestojulske parade na Dan Francuske Republike, u specifičnom kontekstu rata u Ukrajini.

- Francuska ima mogućnost da pomogne Ukrajini, zaštiti sebe i pomogne svojim saveznicima - rekao je i najavio da će nastaviti ekonomski, politički i vojno da pomaže Kijevu.

Zvanični Pariz se angažovao u povećanju vojnog budžeta za po tri milijarde svake godine, da bi do 2025. bila dostignuta suma od 50 milijardi, što predstavlja, od NATO traženih, dva odsto BDP.

- Želeli smo da zaustavimo taj rat, a da ne budemo u njega umešani. Hoćemo sve da učinimo da ga Rusija ne dobije i da Ukrajina odbrani svoju teritoriju. Ne želimo svetski rat - poručio je francuski predsednik i bio pesimista po pitanju skorog završetka sukoba.

- Nismo izazvali rat i nismo njegov sastavni deo. Sve smo uradili da se ne pokrene i da prestane. Danas svi moramo da se pripremimo da će trajati. Leto i jesen će biti teški.

Naglasio je i da "Rusija koristi energiju i hranu kao oružje."

- Nalazimo se u situaciji hibridnog rata - podvukao je.

Foto AP

Najavio je da treba da se izvrše pripreme za potpuno odstupanje od ruskog gasa stvaranjem zaliha i razvijanjem obnovljive energije. Naciju je pozvao na "energetsku trezvenost", a administraciju da pripremi plan za manju potrošnju energenata.

Prethodno je na najvećoj zapadnoevropskoj vojnoj paradi na Jelisejskim poljima učestvovalo 6.300 vojnika, 64 aviona, 25 helikoptera, 200 konjanika i 181 motorno vozilo. Kao specijalni gosti pozvani su učesnici iz devet zemalja koje su u najvećem broju ruski i ukrajinski susedi - Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske. Među savremenim oružjem, defilovali su i topovi "cezar" koje Francuska trenutno donira Ukrajini.

PLATA

Deo govora Makron je posvetio i domaćim temama i najavio da će od avgusta najniža plata iznositi 1.475 evra, praktično identično onome što traži levica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)